Supa dietetica de legume, cu galuste de gris, fara oua
Dieta indiană, Dieta cu cartofi, Dieta Rina, Dieta minune, Dieta mediteraneană, Dieta ketogenică, Dieta Oshawa, Dieta disociată 7 zile, Dieta Ana Lesko, Dieta cu cartofi și iaurt. Reteta culinara Supa dietetica de legume, cu galuste de gris, fara...
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Supa dietetica de legume, cu galuste de gris, fara oua
Am făcut în urmă cu mulți ani acest gen de supă, de nevoie, pentru cineva care trebuia să țină un regim strict. Era o rețetă dietetică sută la sută, de supă de legume, foarte ușoară, gustoasă și sănătoasă. Cum acea persoană nu avea voie să mănânce nici ouă, am găsit această soluție de a face găluște de gris, care-i plăceau tare mult. Mai târziu, când aveam câte o suferință fizică, am mai făcut astfel de supe, destul de des, dar cu tăiței. Acum, fiind o perioadă de post, mi-am dat seama că supele de odinioară erau fix ce ne trebuie în Post, așa că am reluat rețeta și-mi tot zic, de mai mult timp, de fapt, că printre categoriile de rețete ar fi bine să fie și aceasta, de ”rețete dietetice” nu doar de ”rețete pentru diabetici”. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
INGREDIENTE
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală și se pun întregi la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se pun la fiert cu celelalte legume, după ce acestea au dat deja în clocot. Se adaugă în oală și boabele de piper.
Se curăță cartofii, se spală și se adaugă întregi la fiert în oală, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
Se spală roșiile, se curăță de pielițe, se îndepărtează semințele, se taie fâșii și se adaugă la fiert cu celelalte legume, când cartofii sunt aproape fierți.
Cât timp fierb legumele, se face compoziția pentru găluște. Se pune apa (supa concentrată) la fiert, la foc mic și imediat se adaugă, în ploaie, grisul. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se ține crăticioara cu grisul la fiert, până ce se îngroașă tare. Atunci se ia de pe foc și se lasă la răcit, dar se amestecă în ea, din când în când ca să nu se formeze pojghiță.
Când compoziția pentru găluște s-a răcit și întărit, se unge lingurița pentru înghețată cu ulei și se iau cu aceasta porții de găluște, care se depun pe o farfurie unsă cu ulei, ca să nu se lipească. Deoarece găluștele sunt deja fierte, nu este nevoie să fie adăugate în supă decât în momentul servirii, în farfurie, sau în supieră.
Când toate legumele sunt fierte, se scot ceapa și cățeii de usturoi, se adaugă două linguri de ulei, se mai fierbe supa încă 1-2 minute, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul spălat și tocat în prealabil, după care se ia oala de pe foc.
Se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, supa poate fi servită.
Ingrediente Supa dietetica de legume, cu galuste de gris, fara oua
4 cartofi roz
4 morcovi
2 pătrunjei
1 felie de țelină
3 roșii
1 ceapă galbenă
4 căței de usturoi
2 linguri de ulei de floarea soarelui
sare
piper boabe
1 legătură de frunze de pătrunjel
Pentru găluște:
100 grame de gris
500 ml de apă (supă concentrată)
sare
piper