Tobite

Reteta culinara Tobite din categoria Prajituri. Cum sa faci Tobite

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tobite

 

Am zis sa bat toba ca a venit Primavara,nu mi-a iesit o toba mare, mi-au iesit o multime de tobite micute si delicioase. 

Pt. bezea cu nuca 160 g albus de ou un praf de sare 240 g zahar 2 pliculete zahar vanilat 1 lingura zeama lamaie 150 g nuca prajita si macinata Pt. crema 4 oua 200 g zahar un praf de sare 50 g cacao 1 lingura cogniac Alexandrion 300 g unt cu 82% grasime, moale la temperatura camerei Pentru tavalit nuca prajita si macinata - pe asta n-am mai cantarit-o, sa fie sa se ajunga

 Crema : Se face prima pentru ca necesita un timp de racire. Untul moale la temperatura camerei se spumeaza bine, apoi se lasa deoparte. Intr-un castron de inox am pus cele 4 oua , am adaugat zaharul, sarea si cacao si am omogenizat, apoi am asezat castronul pe baie de abur. Am amestecat continuu pana ce crema a ajuns la temperatura de 75 grade ( mi-am achizitionat un termometru care ma ajuta foarte mult, mai ales cand sunt presata de timp si nu mai stau sa ''dau in bobii'' cand e gata crema). Am luat castronul de pe baia de abur, am adaugat cogniacul si am lasat sa se raceasca. Cand crema de cacao era inca calduta spre rece, am luat cate o lingura de crema si am incorporat-o in untul moale. Am procedat asa pana am terminat toata crema de cacao de incorporat.

Bezele cu nuca : Albusurile cu un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si zeama de lamaie le-am pus intr-un castron de inox, am pus castronul pe baie de abur si am amestecat cu un tel, pana a ajuns la temperatura de 70 grade. Am luat castronul de pe baia de abur si am mixat pana am obtinut o bezea ferma, nu trebuie sa cada cand intorci castronul invers. Am incorporat nuca macinata cu miscari lente de jos in sus, am pus compozitia intr-un posh cu dui rotund si am format bezele, nu le-am facut foarte mari, am vrut sa-mi iasa niste tobite mici, cat sa mananci una dintr-o inghititura, diametru aproximativ 3 cm. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, apoi am redus temperatura foc mediu spre mic la cuptorul cu gaze, am asezat tava in cuptor si am lasat usa cuptorului intredeschisa, am bagat coada unei linguri de lemn. N-am cronometrat cat au stat, trebuie sa obtinem niste bezele tari si cu o culoare deschisa. Necesita un timp mai indelungat, ca sa se usuce bine, la cuptorul electric se reduce timpul de asteptare, pentru ca se pot regla temperaturile dorite. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca apoi se dezlipesc de pe hartia de copt sau foaia de silicon.

Asamblare tobite : Am ales bezelele egale, intr-un posh am pus crema racita bine ( e bine sa fie mai rece in bucatarie, sau sa tinem posh-ul cu crema cateva min la frigider) Am asezat crema pe partea mai motata, am asezat peste crema a doua bezea cu motul in crema, apoi am tavalit prin nuca macinata partea cu crema.E un pic migalos dar merita din plin, sunt delicioase.

Ingrediente Tobite

Pt. bezea cu nuca

160 g albus de ou

un praf de sare

240 g zahar

2 pliculete zahar vanilat

1 lingura zeama lamaie

150 g nuca prajita si macinata

Pt. crema

4 oua

200 g zahar

un praf de sare

50 g cacao

1 lingura cogniac Alexandrion

300 g unt cu 82% grasime, moale la temperatura camerei

Pentru tavalit

nuca prajita si macinata - pe asta n-am mai cantarit-o, sa fie sa se ajunga

Categorii

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă - Cum se prepara Prăjitura pufoas

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

Reteta culinara Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă din categoria Prajitu

Prăjitură răsturnată cu piersici caramelizate - Rețeta delicioasă de vară

Prăjitură răsturnată cu piersici caramelizate - Rețeta delicioasă de vară

Reteta culinara Prăjitură răsturnată cu piersici caramelizate - Rețeta delicioasă de vară din catego

Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut

Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut

Reteta culinara Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut din categoria Prajituri. Cum sa

Prăjitura pufoasă cu caise - Super delicioasă și ușor de făcut

Prăjitura pufoasă cu caise - Super delicioasă și ușor de făcut

Prăjitura pufoasă cu caise - Super delicioasă și ușor de făcut - Cum se prepara Prăjitura pufoasă cu

Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos

Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos

Reteta culinara Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos din catego

Prăjitura cu pișcoturi și cremă cu Nutella - Rețeta rapidă și delicioasă

Prăjitura cu pișcoturi și cremă cu Nutella - Rețeta rapidă și delicioasă

Prăjitura cu pișcoturi și cremă cu Nutella - Rețeta rapidă și delicioasă - Cum se prepara Prăjitura

Tiramisu cu fistic - Reteta delicioasa si aromata

Tiramisu cu fistic - Reteta delicioasa si aromata

Tiramisu cu fistic - Reteta delicioasa si aromata - Cum se prepara Tiramisu cu fistic - Reteta delic