Tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Timp de preparare 2 ore si 27 minute

Dificultate Ridicata

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Un tort delicat, feminin, cu blat de nucă, cremă stracciatella frișcă, multă frișcă. Pentru că am găsit la promoție și căpșuni frumoase (și chiar dulci!), am luat câteva și le-am păstrat într-o caserolă la frigider câteva zile, adică până a venit vremea tortului pentru a-l decora. Mod de preparare: Blatul: se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând. De obicei, la blatul cu nucă pun 7 linguri cu nucă și 2 cu făină, însă de data aceasta l-am vrut mai ușor, așa că am pus 2 linguri cu nucă și aprox 7 cu făină. Am specificat exact gramajele la lista cu ingrediente. Se adaugă așadar făina, nuca și praful de copt și menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul pufos, dar amestecând lin și omogenizând după fiecare lingură de ingredient uscat adăugată. Se toarnă într-o formă de copt pregătită cu hârtie de copt și se coace aprox 27 de minute, la foc potrivit. Siropul: se fierb într-un ibric, pe foc mic, apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, aprox 5 minute, se dă siropul de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esența de rom. Esențele difuzează mai bine în lichid rece (sau cel puțin eu așa am observat). Crema stracciatella: se bat cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și se adaugă cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau lingură. Montare și decor: se taie blatul în 3 foi și se însiropează. Se distribuie uniform crema. Se bate frișca lichidă, până devine pufoasă, ușor moale. Se îmbracă tortul cu frișcă. Apoi restul de frișcă se mai bate ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o faceți vârtoasă. Se ornează tortul cu flori și volanele de pe margini. Se spală căpșunile, se zvântă pe un șervet de hârtie, se taie în jumătăți și se decorează tortul. Într-un ibric, se pun cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, se fierb pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Se dă glazura deoparte, se lasă la răcit 2-3 minute, apoi se picură peste tort. Se dă la frigider până la servire. Sfat: dacă ați bătut prea tare frișca, o puteți drege cu o lingură de lapte rece. Timp de coacere: aprox 27 min Timp de pregătire: 2h Porții: 15 (am obținut un tort cu diametru 22 cm, a ieșit destul de înalt, astfel feliile vor fi mai subțiri, deci pentru 15 porții) Poftă Bună! Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/tort-8-martie-cu-nuca-stracciatella.html

Ingrediente Tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Pentru blat:

6 ouă M + 1 albuș

Un praf de sare

5 ml îndulcitor

100 ml ulei

55 ml apă rece

5 g vanilie Bourbon pudră

40 g nucă măcinată

170 g făină

10 g praf de copt

Pentru sirop:

300 ml apă

5 ml îndulcitor

1 linguriță esență de rom

1 linguriță coajă de portocală

Pentru crema stracciatella:

200 ml frișcă lichidă

250 g cremă mascarpone

50 g ciocolată cu lapte

50 g cuvertură de ciocolată neagră

Pentru decor:

300 ml frișcă lichidă

200 g căpșuni

20 g cuvertură de ciocolată neagră

20 g unt

20 ml lapte

Categorii