Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar - Cum se prepara acest Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

 

Abia acum reușesc să postez rețeta cu tortul pe care l-am făcut în iulie pentru ziua mea de naștere. Torturile pe care le fac de obicei sunt ornate tematic, sau simbolic, iar acesta exprimă clar trecerea timpului. Pentru acest Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar, am folosit urmatoarele ingrediente: oua, faina, zahar, lapte, unt.

Ingrediente Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar Pentru blat: 6 ouă 125 grame de zahăr tos 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 100 grame de făină albă 2 linguri de ulei de floarea soarelui Pentru crema mousseline: 500 ml lapte 4 gălbenușuri 125 grame de zahăr tos 3 linguri de amidon alimentar 2 plicuri de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 150 grame de unt (de 82%) Pentru sirop: 100 ml apă 3 linguri de zahăr tos esență de lămâie Pentru decor: ciocolată albă ciocolată neagră bombonele decorative

Cum se prepara acest Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

Blatul se poate face cu o zi înainte.

Se mixează albușurile cu praful de sare, zahărul tos, cel vanilinat și apoi gălbenușurile adăugate treptate. Când zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina ”în ploaie” și apoi compoziția se toarnă în forma unsă cu ulei. Se dă blatul la cuptor, la temperatură medie (180-190 grade) iar după ce crește și se rumenește frumos, se închide focul, se mai lasă tava în cuptorul cu ușa deschisă încă 4-5 minute și apoi se scoate și se lasă la răcit.

Crema mousseline, foarte bună și foarte ușor de făcut este, de fapt, o cremă patiseră în care s-a adăugat unt. Iată cum se prepară:

Se amestecă ingredientle solide (zahărul, vanilia, amidonul alimentar, sarea) după care se încorporează gălbenușurile și laptele. Când compoziția este omogenă se dă cratița la foc mic și se amestecă, pentru a nu se forma cocoloașe, până ce se îngroașă bine. Atunci se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit, dar se mai amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță.

Când crema s-a răcit aproape de tot, se adaugă untul și se mixează pentru uniformizare, după care se dă la frigider.

Se decupează din carton un șablon reprezentând o clepsidră (ca în pozele atașate) și pe baza lui se decupează blatul. Apoi forma de blat decupată se taie orizontal în trei felii, care se împart în două părți, pentru partea superioară și cea inferioară a clepsidrei.

Se face siropul din zahăr și apă, iar când se răcește, se adaugă esența de lămâie (sau de rom, după preferință).

Se pune în tava de servit foaia de bază sub formă de clepsidră (după cum se vede în poze) se însiropează și apoi se unge cu cremă. Se procedează la fel cu celelalte două foi și apoi se ”învelește” tortul cât se poate de uniform cu crema rămasă. Se decorează clepsidra cu ciocolată albă, neagră și bombonele decorative (care simbolizează nisipul care se scurge).

Se dă tortul la frigider, unde se ține, până ce se termină.

Încearcă și rețeta de Tort cu ciocolată și afine, un desert delicios sau varianta de Cheesecake cu mentă și afine.

Îți recomandăm și rețeta de Tort cu zmeură și ciocolată.

Ingrediente Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

Ingrediente Tort Clepsidra - Reteta delicioasa pentru un desert aniversar

Pentru blat:

6 ouă

125 grame de zahăr tos

1 praf de sare extrafină

1 plic de zahăr vanilinat

100 grame de făină albă

2 linguri de ulei de floarea soarelui

Pentru crema mousseline:

500 ml lapte

4 gălbenușuri

125 grame de zahăr tos

3 linguri de amidon alimentar

2 plicuri de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

150 grame de unt (de 82%)

Pentru sirop:

100 ml apă

3 linguri de zahăr tos

esență de lămâie

Pentru decor:

ciocolată albă

ciocolată neagră

bombonele decorative

Categorii