Tort Constelatialeu-universul meu colorat ( desertul cu nr.1000 )
Reteta culinara Tort Constelatialeu-universul meu colorat (desertul cu nr.1000) din categoria Torturi. Cum sa faci Tort Constelatialeu-universul meu colorat ( desertul cu nr.1000 )
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort Constelatialeu-universul meu colorat ( desertul cu nr.1000 )
Povestea nu se sfarseste aici, universul este imens iar universul meu este unul vesel si colorat, sper sa-l port cum mine pana la ultima suflare. Nu mi-am imaginat ca voi ajunge aici atunci cand am intrat in marea familie Bucataras acum mai bine de 10 ani. Ce trece timpul si vremurile, dar daca le traiesti din plin si te bucuri de ''nimicuri' care chiar conteaza cu siguranta n-ai nevoie de multe ca sa-ti faci viata frumoasa. O parte din viata mea este si aici, e o particica importanta care a sosit in viata mea la momentul potrivit ca sa nu ma lase sa cad in abis. De ce Constelatialeu, e simplu, in familia mea numeroasa suprematia o detine zodia leu, suntem doua leoaice surori si doi leuti tinerei, generatia postdecembrista:)))))))))), restul este istorie si este scrisa in paginile virtuale si reale ale Bucatarasului. Nu am avut un tel, o tinta, doar m-am bucurat de tot ce mi-a oferit bun aceasta lume frumoasa, am invatat multe, am inventat retete, scoateam pe masa cam ce aveam in camara si hocus-pocus pregateam ceva bun, am reinterpretat retete, am facut retete clasice din caiete ingalbenite de timp si timpuri, am acceptat provocari care mi-au pus mintea si mainile la lucru si uite asa m-am trezit ca am trecut de 1700 de retete postate, poate nu-s perfecte, dar cu siguranta sunt muncite si cu drag daruite familiei, prietenilor, cunoscutilor. Dintre atatea retete mi-am dat seama ca am postat deserturi atangand numarul 999, deci musai ca trebuia sa fac ceva sa fac 1000 si atunci am zis sa fiu egoista si sa incerc sa combin ceea ce-mi place mie, o parte din ce-mi place ca nu aveam cum sa le combin pe toate, asa ca ieri m-a lovit nebunia si am facut tortul Constelatialeu, eu zic ca ma reprezinta, cei ce ma cunosc pot sa ma aprobe sau nu......gata cu gargara ca nu-s scriitoare si nici nu am pretentia asta, eu astern ganduri, idei si simtaminte. Cred ca pot sa ma pensionez, poate ma aud aia din parlament si-mi dau si mie o pensie speciala.......dar cum n-am nevoie de prea mult raman la ce am si imi doresc doar sa fiu sanatoasa si voua cei care-mi treceti pragul va doresc la fel.
Blat migdale - forma silicon 20 cm 3 albusuri cca 100 g 90 g zahar 100 g migdale macinate un praf de sare 1 lingurita amidon cca 10 g 1 lingura faina cca 25 g Blat nuca coapta si taiata mai grosier- forma silicon 20 cm 3 albusuri cca 100 g 90 g zahar 100 g nuca coapta si taiata mai grosier un praf de sare 1 lingurita amidon cca 10 g 1 lingura faina cca 25 g Blat arahide coapte si sarate taiate mai grosier- forma silicon 20 cm 3 albusuri cca 100 g 90 g zahar 100 g arahide coapte si sarate taiate mai grosier un praf de sare 1 lingurita amidon cca 10 g 1 lingura faina cca 25 g Blat fistic copt si sarat taiat mai grosier- forma silicon 20 cm 3 albusuri 90 g zahar 100 g fistic copt si sarat taiat mai grosier un praf de sare 1 lingurita amidon cca 10 g 1 lingura faina cca 25 g Crema ciocolata neagra Callebaut 54,5% 200 g ciocolata neagra 200 ml smatana pentru frisca 36 % grasime 50 g unt 82% grasime 100 g stafide brune hidratate in coniac Crema de ciocolata alba cu crema quark de vanilie 200 g crema quark de vanilie 3 galbenusuri 100 g ciocolata alba 31% ,Belcolade 7 g gelatina 200 ml smatana pentru frisca cu 36 % grasime Crema cu zmeura 300 g zmeura congelata 130 g zahar 150 g ciocolata alba 31%, Belcolade 300 g smantana pentru frisca 36% grasime 7 g gelatina Decor bezele colorate si deteriorate - asa-i universul meu colorat, vesel si neuniformBlat cu migdale : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tae, la final am incorporat migdalele, amidonul si faina amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am folosit o forma de siliocn cu diametrul de 20 cm, am turnat compozitia in forma , am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am cronometrat cam cat am lasat la cuptor dar am verificat din cand in cand pana am vazut ca ca blatul a capatat o culoare aurie si marginile erau desprinse de marginea formei ( deci atentie stati cu ochii pe cuptor ). Am scos forma din cuptor, blatul din forma si l-am lasat sa se raceasca.
Blat cu nuca coapta si taiata mai grosier :Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tae, la final am incorporat nuca tocata, amidonul si faina amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am folosit o forma de siliocn cu diametrul de 20 cm, am turnat compozitia in forma , am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am cronometrat cam cat am lasat la cuptor dar am verificat din cand in cand pana am vazut ca ca blatul a capatat o culoare aurie si marginile erau desprinse de marginea formei ( deci atentie stati cu ochii pe cuptor ). Am scos forma din cuptor, blatul din forma si l-am lasat sa se raceasca.
Blat cu arahide coapte, sarate si taiate mai grosier :Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tae, la final am incorporat arahidele, amidonul si faina amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am folosit o forma de siliocn cu diametrul de 20 cm, am turnat compozitia in forma , am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am cronometrat cam cat am lasat la cuptor dar am verificat din cand in cand pana am vazut ca ca blatul a capatat o culoare aurie si marginile erau desprinse de marginea formei ( deci atentie stati cu ochii pe cuptor ). Am scos forma din cuptor, blatul din forma si l-am lasat sa se raceasca.
Blat cu fistic copt si sarat, taiat mai grosier : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tae, la final am incorporat fisticul, amidonul si faina amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am folosit o forma de siliocn cu diametrul de 20 cm, am turnat compozitia in forma , am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, nu am cronometrat cam cat am lasat la cuptor dar am verificat din cand in cand pana am vazut ca ca blatul a capatat o culoare aurie si marginile erau desprinse de marginea formei ( deci atentie stati cu ochii pe cuptor ). Am scos forma din cuptor, blatul din forma si l-am lasat sa se raceasca.
Crema ciocolata neagra 54,5% grasime Callebaut : Mai intai am pus la hidratat stafidele brune in coniac pana au absorbit tot coniacul - le-am imbatat bine de tot, prea erau cu pielea incretita....Intr-un castron de inox am pus ciocolata si smantana de frisca, am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida, am tras castronul de pe baia de abur si am adaugat untul, am omogenizat bine si am lasat sa se raceasca bine ( ca sa reduc timpii de racire am bagat castronul in lada frigorifica pentru cca 30 min) Dupa ce crema sa racit bine am mixat-o apoi am incorporat stafidele inmuiate. Apoi am inceput sa asamblez tortul, fiind un tort care se face in etape am inceput sa asamblez tortul dupa ce blaturile sau racit bine si am terminat prima crema. Am folosit un inel de tort reglabil pe care l-am asezat pe un platou pe care am asezat folie alimentara, in interiorul inelului am pus folie acetata si apoi am asezat primul blat cel cu migdale, am intins crema de ciocolata peste crema am asezat al doilea blat cu nuca si am lasat in camara la rece si m-am apucat sa fac a doua crema.
Crema cu ciocolata alba si crema quark de vanilie. Am pus la hidratat in apa rece 7 g de gelatina. Intr-un castron de inox am pus cele 3 galbenusri impreuna cu ciocolata alba si smantana pentru frisca, am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida, am tras castronul de pe baia de abur si am incorporat gelatina si crema quark de vanilie. Am lasat la rece crema cca 20 min in lada frigorifica, apoi am turnat crema peste blatul cu nuca, am asezat forma in lada frigorifica si peste 10 min am asezat peste crema blatul cu arahide, am apasat un pic sa se faca aderenta intre crema si blat. Am lasat forma in lada si m-am apucat de a treia crema
Crema de zmeura : Am pus gelatina la hidratat cu apa rece, separat am pus zmeura congelata impreuna cu zaharul si am pus-o pe aragaz , am amestecat din cand in cand si am lasat sa dea in 2-3 clocote, am incercat sa nu faram prea rau zmeura mi-am dorit sa ramana cat mai intreaga. Intr-un castron am pus galbenusurile, ciocolata si smantana pentru frisca si am asezat castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida. Am tras castronul de pe baia de abur am adaugat gelatina hidratata si am omogenizat apoi am adaugat zmeura. Am lasat sa se racoreasca 10 min apoi m-am dus la lada frigorifica si am pus crema peste blatul de arahide, am lasat sa se intareasca crema si am asezat si ultimul blat cu fistic, am apasat putin blatul cat sa faca priza cu crema. Am lasat tortul in lada frigorifica pana dimineata. Am scos tortul din lada, am scos inelul si folia acetata si apoi am ornat tortul. Aici la partea cu ornaul aveam eu niste ''filme'' in cap dar una-i filmul si alta-i realitatea. Am facut seara niste bezele colorate de fat am zsi ca fac niste mini Pavlova, 9 la numar ca atatea stele are constelatialeu, dar au esuat un pic, oboseala acumulata si-a spus cuvantul si nu stiu ce am facut dar se pare ca aam dat focul un pic mai tare in loc sa-l dau mai incet si de aici a fost doar un pas in a-mi esua mini pavlovele...dar tot raul sper bine ca uite asa mi-am dat seama ca universul meu este vesel si colorat si fara forme bine definite, asa ca l-am ornat in dezordine ordonata si foarte colorata.....
Ingrediente Tort Constelatialeu-universul meu colorat ( desertul cu nr.1000 )
Blat migdale - forma silicon 20 cm
3 albusuri cca 100 g
90 g zahar
100 g migdale macinate
un praf de sare
1 lingurita amidon cca 10 g
1 lingura faina cca 25 g
Blat nuca coapta si taiata mai grosier- forma silicon 20 cm
3 albusuri cca 100 g
90 g zahar
100 g nuca coapta si taiata mai grosier
un praf de sare
1 lingurita amidon cca 10 g
1 lingura faina cca 25 g
Blat arahide coapte si sarate taiate mai grosier- forma silicon 20 cm
3 albusuri cca 100 g
90 g zahar
100 g arahide coapte si sarate taiate mai grosier
un praf de sare
1 lingurita amidon cca 10 g
1 lingura faina cca 25 g
Blat fistic copt si sarat taiat mai grosier- forma silicon 20 cm
3 albusuri
90 g zahar
100 g fistic copt si sarat taiat mai grosier
un praf de sare
1 lingurita amidon cca 10 g
1 lingura faina cca 25 g
Crema ciocolata neagra Callebaut 54,5%
200 g ciocolata neagra
200 ml smatana pentru frisca 36 % grasime
50 g unt 82% grasime
100 g stafide brune hidratate in coniac
Crema de ciocolata alba cu crema quark de vanilie
200 g crema quark de vanilie
3 galbenusuri
100 g ciocolata alba 31% ,Belcolade
7 g gelatina
200 ml smatana pentru frisca cu 36 % grasime
Crema cu zmeura
300 g zmeura congelata
130 g zahar
150 g ciocolata alba 31%, Belcolade
300 g smantana pentru frisca 36% grasime
7 g gelatina
Decor
bezele colorate si deteriorate - asa-i universul meu colorat, vesel si neuniform