Tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni
Reteta culinara Tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni
Vazusem o reteta pe Pinterest cu blat umed cu afine, lamaie si crema mascarpone si care arata foarte bine. Am inceput prepararea tortului, dar pe masura ce inaintam, tot schimbam cate ceva la reteta de la care pornisem si a iesit acest tort care a fost savurat pe indelete si care a iesit la fel de bine ca si cel dupa care m-am inspirat.
Pt. blat: 200 g zahar 1/2 lgt sare 3 oua mari 118 ml ulei 1 lgt esenta de lamaie 118 ml smantana 12 lgt coaja rasa de lamaie 350 g faina alba 1 plic praf de copt 235 ml lapte 200 g afine proaspete sau congelate Pt. crema de mascarpone: 500 g mascarpone 500 ml smantana pentru frisca 100 g zahar pudra vanilat Pt.jeleul de capsuni: 500 g capsuni zahar dupa gust 100 ml apa 1 lg amidonBlatul: Intr-un bol se pun ouale, zaharul, sarea si uleiul. Se mixeaza bine pentru cca 5 minute, pana isi dubleaza volumul. Se adauga apoi smantana, esenta de lamaie si coaja rasa de lamaie. Se mixeaza din nou. Faina si praful de copt se amesteca impreuna apoi se toarna peste compozitie jumatate din cantitate si jumatate din lapte. Se mixeaza pana se incorporeaza apoi se pun jumatatile de faina si lapte, ramase. Se mixeaza bine. Se adauga afinele si se amesteca usor.
Se toarna compozitia intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa cca 40-45 de minute pana se rumeneste usor si trece testul scobitorii. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine apoi se taie in 3 parti.
Jeleul de capsuni: Se curata capsunile, se taie in bucati mai mici daca sunt mari, se adauga zaharul peste ele si apa si se pun pe foc mic sa fiarba. Dupa ce s-au zdrobit fructele, dar nu in totalitate, se toarna peste amidonul dizolvat in apa. Se amesteca continuu sa nu faca cocoloase si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Crema de mascarpone: Se pune intr-un bol mascarpone si se mixeaza. Se toarna putin cate putin din smantana pentru frisca, mixand continuu. La final se adauga zaharul pudra vanilat si se mixeaza pana se ajunge la consistenta dorita, nici foarte moale nici foarte tare.
Asamblare tort: Pe un platou se asaza un blat. Cu ajutorul unui posh cu duiul rotund umplut cu crema, se traseaza doua randuri circulare iar in mijloc se pune jumatate din jeleul de capsuni. Se niveleaza cu crema si se asaza al doilea blat. Se repeta operatiunea iar la final se asaza ultimul blat.
Se orneaza dupa preferinte cu crema de mascarpone ramasa, se fac motzuri, se asaza fructe apoi se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Ingrediente Tort cu blat umed cu afine, mascarpone si jeleu de capsuni
200 g zahar
1/2 lgt sare
3 oua mari
118 ml ulei
1 lgt esenta de lamaie
118 ml smantana
12 lgt coaja rasa de lamaie
350 g faina alba
1 plic praf de copt
235 ml lapte
200 g afine proaspete sau congelate
500 g mascarpone
500 ml smantana pentru frisca
100 g zahar pudra vanilat
500 g capsuni
zahar dupa gust
100 ml apa
1 lg amidon