Tort cu capsuni si ciocolata

Reteta culinara Tort cu capsuni si ciocolata din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu capsuni si ciocolata
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu capsuni si ciocolata
Am pregatit aceasta prajitura cu ocazia zilei de nastere a fetitei noastre, la cererea acesteia: cu capsuni si ciocolata. A iesit delicios, dar din pacate nu am reusit sa fac prea multe poze, pentru ca aveam musafiri la masa. Vafa am comandat-o pe internet si a fost o mare greseala pentru ca era putin crapata si nu arata prea bine pe tort. Vă recomand să luați vafe de la hipermarketuri (se găsesc la carrefour).
- Pentru blat (26cm): 7 ouă 150 g zahăr 200 g ciocolata neagra (55% cacao) 200 g unt 50 ml lapte 1 lingurita de sare 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu 1 lingurita praf de copt (5 g) 300 g faina -pentru crema de capsuni: 200 g zahăr 2 linguri de zahar 150 g mascarpone 100 ml smantana pentru frisca 100 g ciocolata alba 10 g gelatină 40 ml apă 4 căpșuni tăiate cubulețe -pentru crema de ciocolata: 300 g ciocolată neagră 300 ml frisca pentru frisca 350 g mascarpone 50 g zahăr -pentru decor: 250 g mascarpone 200 ml frisca pentru frisca 50 g zahăr colorant foaie de napolitană cu Ana și ElsaSă începem cu blatul: amestecați o parte din făină cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Cerne-le de mai multe ori pentru a se amesteca bine. Astfel vom fi siguri ca blatul va creste uniform. Separam albusurile de galbenusuri si presaram sare peste albusuri. Lasati-le la temperatura camerei pana pregatiti ciocolata. Rupeți ciocolata în bucăți mici (sau folosiți batoane de ciocolată) și puneți-o într-un bol, la foc mic, împreună cu untul tăiat bucăți și laptele. Amestecam continuu pana cand ingredientele solide se topesc si compozitia este omogena, apoi lasam compozitia de ciocolata la racit. Intre timp, dam cuptorul la 180 de grade. Amesteca albusurile cu spuma tare. Adaugam treptat zaharul si amestecam pana se intareste bezeaua.Se amestecă gălbenușurile cu compoziția de ciocolată răcită. Adaugam amestecul rezultat peste bezea albusului si amestecam usor de jos in sus, cu miscari circulare (cu o spatula), pana compozitia se omogenizeaza din nou. La final, cu aceleasi miscari de jos in sus, incorporam lingura cu lingura, amestecul de faina cu praf de copt si bicarbonat de sodiu, dar si restul de faina simpla. Tapetați tava de copt cu hârtie la bază și ungeți pereții laterali cu unt. Se toarna compozitia in tava si se niveleaza si se da la cuptor pentru 40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Lăsați blatul să se răcească complet și apoi tăiați-l în 2 orizontal. Pentru ganach-ul de ciocolată neagră, încălziți frișca până aproape de punctul de fierbere. Opriți focul și adăugați bucățile de ciocolată neagră rupte. După un minut, amestecați bine până obțineți o cremă fină. Se lasa sa se raceasca complet si se da la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Intre timp pregatim crema de capsuni. Curățați, spălați și tăiați căpșunile, puneți-le într-o cratiță, adăugați zahărul peste ele și fierbeți-le 2-3 minute, apoi luați tigaia de pe foc și lăsați compoziția să se răcească. După ce s-a răcit, se trece prin blender. se incinge 100 ml frisca pana aproape de punctul de fierbere. Opriți focul și adăugați ciocolata albă ruptă. După un minut, amestecați bine. Lasam sa se raceasca complet si adaugam crema de mascarpone si amestecam. Adăugați sosul de căpșuni răcit și amestecați. Se pune gelatina hidratata in 40ml apa pentru aproximativ 10 minute. Topiți gelatina pe baie de aburi și apoi lăsați-o să se răcească. Se iau 2 linguri de crema de capsuni si se pun peste gelatina si se calesc, apoi se toarna gelatina peste amestecul de capsuni si se amesteca bine. Adaugati 4 capsuni taiate cubulete si amestecati usor. Se pune un blat pe o farfurie si se aseaza un inel de 180 cm in mijlocul farfurii, se tapeteaza cu folie de acetat si se toarna crema de capsuni. Dati placa la frigider pentru cel putin 1-2 ore, pana cand crema se intareste. Intre timp pregatim crema de ciocolata. Scoatem ganach-ul de ciocolata si amestecam 20 de secunde apoi adaugam zaharul macinat si smantana pentru crema si amestecam inca 30 de secunde. Se adauga crema de mascarpone si se incorporeaza usor. Nu amestecați mult pentru că puteți tăia ganach-ul.Scoateți inelul de tort din jurul cremei de căpșuni. Pune un inel reglabil tapetat cu folie de acetat in jurul prajiturii si toarna crema de ciocolata. Punem al doilea blat peste crema si lasam prajitura la rece cel putin o ora. Pentru ornat amestecam mascarpone cu zaharul timp de 1 minut, apoi adaugam frisca si amestecam pana se intareste. Scoateți inelul de tort și acoperiți tortul cu un strat subțire de cremă. Adăugați colorant peste crema rămasă și amestecați până se omogenizează (nu prea mult pentru că există riscul de a tăia crema). Așezați foaia de napolitană în mijlocul prăjiturii și decorați tortul cu frișcă după imaginația voastră.
Ingrediente Tort cu capsuni si ciocolata
- Pentru blat (26cm):
7 ouă
150 g zahăr
200 g ciocolată amăruie(55% cacao)
200 g unt
50 ml lapte
1 vârf de linguriță cu sare
1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță praf de copt( 5 g)
300 g făină
-pentru crema de căpșuni:
200g zahăr
2 linguri de zahăr
150g mascarpone
100ml smântână pentru frișcă
100g ciocolată albă
10g gelatină
40ml apă
4 căpșuni tăiate cubulețe
-pentru crema de ciocolată:
300g ciocolată neagră
300ml smântână pentru frișcă
350g mascarpone
50g zahăr
-pentru ornat:
250g mascarpone
200ml smântână pentru frișcă
50g zahăr
colorant
foaie de napolitana cu Ana și Elsa