Instructiuni de preparare
Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte
Blatul de ciocolata: Ciocolata, untul, frisca si uleiul se pun intr-o craticioara la foc mic amestecand pana ciocolata este topita. Lasam la racit. Turnam galbenusurile peste crema de ciocolata si amestecam bine. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, si se omogenizeaza. Albusurile se bat cu zaharul si se incorporeaza in crema de ciocolata, usor, cu ajutorul unui tel. Se tapeteaza o forma cu diametrul de 24 cm cu unt si faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, 30 min la 200 grade. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Blatul de bezea: Se bat albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana obtinem o bezea. Adaugam amidonul si alunele macinate si amestecam usor cu un tel, de sus in jos. Coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, intr-o forma (24 cm) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt. Crema de lapte: Amestecam intr-o craticioara zaharul, faina si amidonul. Turnam laptele cu grija, amestecand cu ajutorul unui tel, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce crema este bine legata. O lasam sa fiarba 4-5 minute, apoi, la racit. Amestecam crema cu frisca batuta. Crema de ciocolata alba : Ciocolata impreuna cu frisca se pun intr-un vas, la foc mic amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru doua, trei ore, apoi batem compozitia cu mixerul pana se obtine o crema ferma. Daca vi se pare mai usor, se poate proceda si altfel: se topeste ciocolata in baie de abur, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. Sirop de caramel: Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire. Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat. Crocant de alune : Zdrobim alunele cu piua, astfel incat sa avem atat bucatele mari, cat si mici (se pot marunti si la robot). Punem alunele intr-o tigaie teflonata impreuna cu zaharul si apa la foc mic amestecand pana la caramelizarea zaharului. Lasam la racit. Decor: Topim zaharul si-l lasam la racit pana incepe sa se intareasca. Intepam alunele cu ajutorul unor scobitori si trecem pe rand fiecare aluna prin zaharul ars. Se pun la scurs si pe masura ce zaharul se raceste complet, se formeaza acele fire lungi. Asamblare : O foaie blat de ciocolata pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de sirop, jumatate din crema de lapte, blatul de bezea, crema de ciocolata alba peste care presaram 4 linguri din crocantul de alune, a doua foaie de blat de ciocolata, la fel, insiropata; scoatem inelul si imbracam tortul cu un strat subtire de crema, iar pe margini aranjam crocantul cu ajutorul unei palete. Ornam deasupra cu trandafiri din crema de lapte ramasa si alune in zahar ars.