Tort cu ciocolata si cafea

Reteta culinara Tort cu ciocolata si cafea din categoria Torturi. Cum sa faci Tort cu ciocolata si cafea

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort cu ciocolata si cafea

 

Astazi, pentru ca implinesc 10 ani de cand sunt alaturi de echipa bucataras, nu se putea sa nu va aduc un tort! :x Sper sa va placa reteta si sa va dea o sursa de inspiratie! :x

Pentru blatul umed de vanilie: 6 oua putina sare 210g zahar esenta de vanilie 120g ulei 97.5g apa clocotita 247.5g faina 60g amidon de porumb 10.5g praf de copt Pentru blatul umed de cacao: 4 oua putina sare 140g zahar 100ml ulei 40g cacao 20g amidon de porumb 2 lingurite praf de copt 110g faina 80g apa clocotita optional: esenta de rom Pentru sirop: apa zahar vanilie Pentru mousse-ul de ciocolata: 240g ciocolata cu lapte 155ml lapte 3 foi de gelatina 280ml smantana pentru frisca 1 lingura zahar pudra vanilat Pentru mousse-ul de cafea: 210g ciocolata cu cafea 210ml cafea preparata indulcita sau cappucino 3.5 foi gelatina 210ml smanatana pentru frisca 1 lingura zahar pudra vanilat Pentru mousse-ul straciatella: 240g ciocolata alba 155ml lapte 3.5 foi de gelatina 240ml smanatana pentru frisca 1 lingura zahar pudra vanilat 70g ciocolata neagra taiata marunt Pentru acoperire tort: 200g unt moale 200g zahar pudra 560g crema de branza Pentru ornat: am folosit: modele din ciocolata, o sticluta de whisky si cateva cuburi de gheata din: 200ml suc sprite 1 plic de gelatina

Pentru blatul umed de vanilie:

      Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subtire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Adaugam ingredientele uscate in 2-3 transe si mixam la viteza mica pana compozitia este omogena, apoi cu o spatula omogenizam si albusurile batute inainte.Turnam totul intr-o tava de 26cm tapetata cu hartie de copt.

Coacem blatul la 160°C pentru 1ora (+10 minute daca este cazul) cu ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 3 foi.  

Pentru blatul umed de cacao:

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din cantitatea de zahar in 2-3 transe si dam deoparte, iar cealalata jumatate adica 70g le mixam cu galbenusurile, vanilia, adaugam si uleiul in fir subtire, cacaoa, apoi adaugam apa clocotita tot in fir subtire si mixam la viteza mare pana omogenizam totul foarte bine. Adaugam ingredientele uscate cernute in 3 transe si mixam la viteza mica pana compozitia este omogena, apoi cu o spatula adaugam si bezeaua.

Turnam in tava de 26 cm tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 160°C pentru 1ora (+10 minute daca este cazul) cu ventilatie. Cand este gata il lasam sa se racoreasca si il rasturnam pe un gratar. Din aceasta cantitate am obtinut 2 foi. 

Pentru sirop:

Punem o cana mare de apa cu zahar (dupa gust) si lasam sa dea un clocot, stingem focul, adaugam vanilia, amestecam si lasam sa se raceasca.

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:

Hidratam gelatina in apa rece. Ciocolata o taiem marunt si turnam laptele fierbinte peste ea, lasam circa 1 minut, omogenizam, apoi adaugam gelatina hidratata, amestecam din nou, iar la final mixam smanatana pentru frisca cu zaharul pudra si o incorporam usor in crema de ciocolata cu o spatula. Mousse-ul rezultat il turnam imediat peste prima foaie de blat vanilat, dar insiropam inainte.

Atentie: Tortul fiind mare, ne trebuie un platou gros, inel detasabil si folie de acetat!!!

Pentru mousse-ul de cafea:

Gelatina o hidratam in apa rece. Maruntim ciocolata si turnam cappuccino fierbinte peste ciocolata , apoi amestecam pana devine omogena. Cand s-a mai racorit putin, punem gelatina scursa de apa si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Smantana pentru frisca o mixam impreuna cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu crema de cafea racita si omogenizam.  

Pentru mousse-ul straciatella:

Hidratam gelatina in apa, eu am folosit foi, asa ca am folosit multa apa rece! Laptele impreuna cu vanilia le punem intr-un ibric, pe foc, iar cand incepe sa fiarba, turnam peste ciocolata alba taiata marunt si dupa cateva secunde, omogenizam bine pana ciocolata s-a topit, acum adaugam si gelatina scursa de apa si lasam sa ajunga la temperatura camerei. La final mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra. Omogenizam cele 2 compozitii cu o spatula pana obtinem un mousse pufos si aerat. 

Asamblare:

Pe un platou gros am asezat prima foaie de blat vanilat, am pus inelul detasabil cu folia de acetat, insiropam, turnam mousse-ul de ciocolata, dam la rece 20 minute. Asezam a doua foaie de blat vanilat, insiropam, turnam mousse-ul de cafea, dam la rece 20. Apoi, punem prima foaie de blat umed de cacao, insiropam si turnam ultima crema, dam din nou la rece 20 minute si la final ultima foaie de blat umed de cacao, acoperim cu folie de plastic si dam la rece pana a doua zi. 

A treia foaie de blat de vanilie am pastrat-o pentru noi, la cererea copiilor :))

Atentie: mousse-urile le pregatim exact in momentul in care trebuie turnat peste blat!!!

Pentru crema de nivelare:

Mixam untul moale pana isi schimba culoarea, adaugam zaharul pudra, mixam bine, apoi crema de branza in 5 transe. Omogenizam totul foarte bine, iar cu crema rezultata acoperim tortul.

Ornam dupa imaginatie, eu am pastrat crema si am folosit colorant si pudra gold.

Ingrediente Tort cu ciocolata si cafea

6 oua

putina sare

210g zahar

esenta de vanilie

120g ulei

97.5g apa clocotita

247.5g faina

60g amidon de porumb

10.5g praf de copt

4 oua

putina sare

140g zahar

100ml ulei

40g cacao

20g amidon de porumb

2 lingurite praf de copt

110g faina

80g apa clocotita

optional: esenta de rom

apa

zahar

vanilie

240g ciocolata cu lapte

155ml lapte

3 foi de gelatina

280ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra vanilat

210g ciocolata cu cafea

210ml cafea preparata indulcita sau cappucino

3.5 foi gelatina

210ml smanatana pentru frisca

1 lingura zahar pudra vanilat

240g ciocolata alba

155ml lapte

3.5 foi de gelatina

240ml smanatana pentru frisca

1 lingura zahar pudra vanilat

70g ciocolata neagra taiata marunt

200g unt moale

200g zahar pudra

560g crema de branza

200ml suc sprite

1 plic de gelatina

Categorii