Tort cu ciocolată și cremă de mascarpone
Reteta culinara Tort cu ciocolată și cremă de mascarpone din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu ciocolată și cremă de mascarpone
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu ciocolată și cremă de mascarpone
Înainte de ziua Sf. Valentin, un tort cu multă ciocolată este tot ce poate fi mai de dorit.
Pentru blat: 6 ouă 125 grame de zahăr tos 100 grame de făină albă 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 2 linguri de cacao Pentru cremă: 500 grame de mascarpone 500 ml de smântână (pentru frișcă) 200 grame de zahăr pudră 1-2 plicuri de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 100 ml de apă esență (de rom, vanilie...) Pentru decor: 200 grame ciocolată de lapte 1-2 linguri de ulei bomboane de ciocolată bețișoare de ciocolată ornamente de ciocolatăBlatul se poate face cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mizează cu praful de sare, până ce iau volum. Apoi se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat și se mixează întruna. Se adaugă apoi pe rând gălbenușurile și se mixează până ce zahărul nu se mai simte. În continuare se adaugă făina ”în ploaie”, apoi cacaua, se uniformizează compoziția și se toarnă în forma de copt.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu și se lasă până ce blatul crește și se rumenește frumos. Când este gata, se oprește focul, dar se mai lasă tava acolo, cu ușa cuptorului deschisă, pentru ca blatul să se acomodeze cu temperatura din bucătărie. Blatul se va felia numai după ce se va răci complet, chiar a doua zi, mai bine.
Pentru cremă, se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna proaspătă cu praful de sare și apoi se adaugă treptat zahărul pudră și cel vanilinat, iar când frișca este fermă, se dă la rece, pentru 30-60 minute.
Se mixează crema de mascarpone cu frișca răcită, până ce rezultă o cremă pufoasă și omogenă.
Se prepară la foc iute siropul și când este ușor legat, se dă la rece, după care se adaugă în el esența.
Blatul răcit se taie în 2-3 felii, se însiropează pe rând fiecare, începând cu cea de la bază și se unge cu crema de mascarpone.
Ciocolata se topește la bain-marie cu 1-2 linguri de ulei și apoi se îmbracă tortul cât se poate de uniform. Decorul se face cum dorește fiecare. Eu am preferat să-l decorez simplu, cu bomboane și decorațiuni de ciocolată.
Tortul se ține la rece, până ce se termină.
Ingrediente Tort cu ciocolată și cremă de mascarpone
Pentru blat:
6 ouă
125 grame de zahăr tos
100 grame de făină albă
1 praf de sare extrafină
1 plic de zahăr vanilinat
2 linguri de cacao
Pentru cremă:
500 grame de mascarpone
500 ml de smântână (pentru frișcă)
200 grame de zahăr pudră
1-2 plicuri de zahăr vanilinat
1 praf de sare extrafină
Pentru sirop:
4 linguri de zahăr tos
100 ml de apă
esență (de rom, vanilie...)
Pentru decor:
200 grame ciocolată de lapte
1-2 linguri de ulei
bomboane de ciocolată
bețișoare de ciocolată
ornamente de ciocolată