Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine. 3 ani de bucataras

Reteta culinara Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine. 3 ani de din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine. 3 ani de bucataras

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine. 3 ani de bucataras

 

Pentru evenimentul menționat în titlul rețetei, 3 ani de bucătăraș, am preparat acest tort aromat, cu cremă de mascarpone și jeleu din afine de pădure. Destul de laborios, prin etapele firești ale preparării, tortul acesta nu este totuși greu de făcut. În plus, nu prea există riscul de a greși, de a-l rata, teamă care îi încearcă adeseori pe cei care se străduiesc să îndulcească viața celor din jur. Pentru crema de mascarpone am făcut frișcă din smântână cumpărată din comerț și m-am bucurat că rezultatul a fost satisfăcător. Pentru decor am folosit afine și picături de  jeleu, care pe tort arată ca niște rubine dulci care merită savurate.

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 8 ouă 8 linguri de zahăr tos 7 linguri de făină 2 linguri de cacao 1 linguriță de praf de copt 1 plic de vanilie 1 praf de sare extrafină coaja răzuită de la 1 limetă Pentru crema de mascarpone: 500 grame de mascarpone 500 grame de smântână, pentru frișcă 200 grame de zahăr pudră 1 plic de vanilie 1 praf de sare extrafină Pentru jeleul de afine: 200-225 grame de afine de pădure 3-4 linguri de zahăr tos 2 linguri de amidon alimentar 150 ml de apă Pentru sirop: 150 ml de apă 4 linguri de zahăr tos esență de migdale Pentru decor: 100-125 grame de afine picături de jeleu

Mai întâi se fac blaturile, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu un praf de sare și când acestea iau volum, se adaugă zahărul, puțin câte puțin și vanilia. Se adaugă apoi gălbenușurile, pe rând și coaja răzuită de limetă. La urmă se adaugă, mixând întruna și făina, amestecată cu praful de copt. După încorporarea făinii, se adaugă cele două linguri de cacao și nu se uniformizează compoziția, pentru un aspect interesant al blatului.

Se toarnă compoziția în tava prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos. Cu o scobitoare se verifică dacă blatul este copt, după care se lasă în cuptor, până ce se răcește.

A doua zi, blatul se taie în trei foi și se prepară umpluturile.

Pentru cremă, se mixează smântâna cu vanilia și zahărul, iar când frișca este legată, se adaugă un praf de sare extrafină și mascarpone, puțin câte puțin, până ce se încorporează toată cantitatea, iar compoziția este uniformă. Se dă crema la frigider, până ce se prepară și celelalte ingrediente.

Pentru însiroparea blatului, se face un sirop din: apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă, după gust, esența (eu am folosit de migdale).

Pentru jeleu, se pun afinele într-o crăticioară și se adaugă: zahărul, amidonul și apa. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se dizolvă zahărul și compoziția se îngroașă. Se amestecă în continuare, până ce jeleul este bine legat. Atunci se lasă să se răcorească puțin și se trece la montarea tortului.

Se pune pe platou prima foaie de blat, se însiropează și se unge apoi cu cremă de mascarpone. Se presară afine peste umplutura de cremă de mascarpone și se acoperă cu cea de-a doua foaie de blat. Se însiropează și aceasta și se unge cu jeleul de afine, lăsând puțin din acesta, pentru decor. Se pune deasupra cea de-a treia foaie de blat, se însiropează și apoi se ”învelește” uniform tortul cu crema de mascarpone rămasă, după care se decorează cu afine și picături de jeleu, sau cum dorește fiecare.

Se dă tortul la rece, pentru 2-3 ore, înainte de a fi porționat și servit. Se păstrează la rece, până la epuizare.

Ingrediente Tort cu crema de mascarpone si jeleu de afine. 3 ani de bucataras

Pentru blat:

8 ouă

8 linguri de zahăr tos

7 linguri de făină

2 linguri de cacao

1 linguriță de praf de copt

1 plic de vanilie

1 praf de sare extrafină

coaja răzuită de la 1 limetă

Pentru crema de mascarpone:

500 grame de mascarpone

500 grame de smântână, pentru frișcă

200 grame de zahăr pudră

1 plic de vanilie

1 praf de sare extrafină

Pentru jeleul de afine:

200-225 grame de afine de pădure

3-4 linguri de zahăr tos

2 linguri de amidon alimentar

150 ml de apă

Pentru sirop:

150 ml de apă

4 linguri de zahăr tos

esență de migdale

Pentru decor:

100-125 grame de afine

picături de jeleu

Categorii