Tort cu crema de unt ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Reteta culinara Tort cu crema de unt ciocolata si jeleu de coacaze rosii din categoria Torturi. Cum sa faci Tort cu crema de unt ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu crema de unt ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Tort aniversar: La multi ani,Madalina ! Ciocolata, ness, jeleu de coacaze rosii
Blat 18 cm 4 oua 170 g faina 30 g cacao 8 g praf de copt 1/4 lingurita cu sare 70 g nuca prajita si taiata marunt 180 g zahar vanilie bourbon 70 g unt cu 82% grasime 145 g lapte cu 3,5% grasime Sirop 3 lingurite de ness 3 lingurite de zahar 300 ml lapte rece cu 3,5% grasime Crema 6 oua un praf de sare 300 g zahar tos 200 g ciocolata Callebaut cu 54,5% cacao Jeleu de coacaze rosii 250 g coaca rosii congelate sau proaspete, in functie de anotimp 100 g zahar 10 g apa 2 foi de gelatina Pentru decorat Krant 150 g nuci 50 g zahar 20 g unt 82% grasimeBlat : Am amestecat faina cernuta, cacao cernuta, sarea, praful de copt si nuca prajita si taiata marunt ( taiata nu macinata). Separat am mixat cele 6 oua cu praful de sare , zaharul si vanilia bourbon. Am mixat cca 10 min sau pana cand si-au triplat volumul si si-au schimbat culoarea . Untul impreuna cu laptele le-am pus pe foc si le-am infierbantat pana ce untul sa topit. Am adaugat ingredientele solide in crema de oua in 3 etape si am amestecat cu o spatula, la final am incorporat si laptele cu untul topit. Am folosit doua forme de tort cu diametrul de 18 cm, le-am tapetat cu hartie de copt, am turnat compozitia in ambele forme in asa fel incat intr-una din ele am pus mai multa compozitie ca sa pot obtine doua blaturi. Am copt blaturile in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 25-30 min sau pana a trecut testul scobitorii. Am scos formele din cuptor si am lasat sa se raceasca , apoi am scos blaturile din forme.Blaturile le-am facut cu o zi inainte a monta tortul.
Jeleu de coacaze rosii : Intr-o craticioara am pus cocazele congelate , am adaugat apa si zaharul si al lasat sa dea in cateva clocote. Separat am hidratata foile de gelatina in apa rece, le-am stors de apa si le-am adaugat peste coacaze dupa ce am stins focul, am omogenizat bine. Compozitia obtinuta am pus-o intr-o forma de silicon ( forma de 22 cm) si am lasat cca 30 min sa se racoreasca apoi am bagat forma in lada frigorifica pana a doua zi.A doua zi am scos jeleu din forma si l-am decupat la dimensiunea de 18 cm, restul de jeleu l-am folosit in bucatele mici si l-am pus peste crema.
Sirop : Am frecat ness-ul cu zaharul si apoi am diluat cu lapte rece
Crema : Intr-un castron de inox am pus cele 6 oua, praful de sare si zaharul si am asezat castronul pe baie de abur. Am mixat continuu pana ce a inceput sa se ingroase ca o budinca. Separat am topit ciocolata pe baie de abur , apoi am incorporat-o in crema de oua, putin cate putin, mixand continuu. La final am incorporat si untul moale la temperatura camerei. Am acoperit catronul cu folie alimentara si am dat crema la frigider pana a doua zi.A doua zi am mixat crema 2-3 min.
Krant : Intr-o craticioara am pus zaharul si untul la topit, cand a inceput sa se caramelizeze am adaugat si nuca si am amestecat bine. Pe un fund uns cu putin ulei am intins bine krantul obtinut si l-am lasat sa se raceasca. Apoi l-am maruntit .
Asamblare : Am sectionat in doua blatul mai inalt.Am asezat pe un platou primul blat si l-am insiropat bine, am intins un strat de crema, peste crema am asezat bucatele mici de jeleu, am asezat al doilea blat si l-am insiropat, apoi am intins un strat de crema si bucatele de jeleu, am asezat si al treilea blat insiropat am intins crema pe suprafata blatului si pe marginile blatului. Deasupra am asezat jeleul si am imbracat marginile tortului cu krant.
PS. pentru ca nu am decorat tortul cu crema mi-a ramas niste crema si cu resturile de la blaturi ( le-am taiat partile dedeasupra ca sa le uniformizez) si niste krant am facut un amestec pe care l-am intins intr foi de napolitana. Nimic nu se iroseste doar se transforma.....n-am poze la mini prajiturele, pentru ca au disparut repede....
Ingrediente Tort cu crema de unt ciocolata si jeleu de coacaze rosii
Blat 18 cm
4 oua
170 g faina
30 g cacao
8 g praf de copt
1/4 lingurita cu sare
70 g nuca prajita si taiata marunt
180 g zahar
vanilie bourbon
70 g unt cu 82% grasime
145 g lapte cu 3,5% grasime
Sirop
3 lingurite de ness
3 lingurite de zahar
300 ml lapte rece cu 3,5% grasime
Crema
6 oua
un praf de sare
300 g zahar tos
200 g ciocolata Callebaut cu 54,5% cacao
Jeleu de coacaze rosii
250 g coaca rosii congelate sau proaspete, in functie de anotimp
100 g zahar
10 g apa
2 foi de gelatina
Pentru decorat
Krant
150 g nuci
50 g zahar
20 g unt 82% grasime