Tort cu crema si trufe de ciocolata - rețeta nr. 900
Reteta culinara Tort cu crema si trufe de ciocolata - rețeta nr. 900 din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu crema si trufe de ciocolata - rețeta nr. 900
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort cu crema si trufe de ciocolata - rețeta nr. 900
Am pregătit acest tort pentru ziua de naștere a soțului meu și cum nu am mai făcut altul, între timp, este și rețeta cu nr. 900. A fost un tort excelent, bine însiropat și cu o cremă în care am pus multă ciocolată, iar trufele care l-au decorat au sporit gustul său special.
Pentru blat: 4 ouă 100 grame de zahăr tos 1 plic de zahăr vanilinat 1 praf de sare 100 grame de făină albă Pentru crema de ciocolată: 4 ouă 250 grame de zahăr tos 20-25 grame de cacaco (40%) 100 grame de ciocolată neagră 50 grame de amidon alimentar 1 praf de sare extrafină 1 plic de zahăr vanilinat 500 ml de lapte 100 grame de unt (82%) Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 100 ml de apă 2 lingurițe de esență de rom Pentru decor: trufe belgiene de ciocolată ornamente decor cireșe confiateMai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă se dorește. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau volum. Atunci se începe adăugarea treptată a zahărului tos și a celui vanilinat, fără a opri mixarea. După ce s-a adăugat tot zahărul se adaugă, unul câte unul gălbenușurile și se mixează în continuare, până ce nu se mai simte zahărul. Atunci se încorporează făina ”în ploaie”, cu ajutorul unei furculițe, amestecând ușor, de jos în sus.
Se toarnă compoziția de blat într-o formă de copt și se dă la cutor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul de la cuptor și se mai lasă puțin blatul acolo, cu ușa întredeschisă, după care se scoate și când se răcește, se desprinde ușor de forma de copt și se lasă în așteptare.
Cât timp blatul este la cuptor, se poate face crema: se amestecă zahărul tos cu: un praf de sare, zahărul vanilinat, amidonul alimentar, cacaua și cele 4 ouă. La urmă se adaugă laptele și se mixează, până ce nu se mai simte zahărul, după care se dă crăticioara la foc mic și se amestecă în ea întruna, până ce se îngroașă compoziția, ca o budincă.
Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu se formeze crustă și când s-a mai răcorit puțin se adaugă ciocolata mărunțită, ca să se topească mai repede. La urmă, după ce crema este aproape rece, se adaugă și untul feliat, se mixează 2-3 minute, pentru omogenizare, după care se dă la frigider.
Se face siropul din apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă esența de rom.
Când blatul s-a răcit complet se taie la orizontală în două și se însiropează foaia de la bază cu o jumătate din cantitatea de sirop. Apoi se unge cu o jumătate din cantitatea de cremă și se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată în prealabil pe partea care se suprapune. Se unge apoi tortul cu restul de cremă, după care se ornează și se dă la frigider pentru 3-4 ore, înainte de a fi porționat și servit.
Ingrediente Tort cu crema si trufe de ciocolata - rețeta nr. 900
Pentru blat:
4 ouă
100 grame de zahăr tos
1 plic de zahăr vanilinat
1 praf de sare
100 grame de făină albă
Pentru crema de ciocolată:
4 ouă
250 grame de zahăr tos
20-25 grame de cacaco (40%)
100 grame de ciocolată neagră
50 grame de amidon alimentar
1 praf de sare extrafină
1 plic de zahăr vanilinat
500 ml de lapte
100 grame de unt (82%)
Pentru sirop:
4 linguri de zahăr tos
100 ml de apă
2 lingurițe de esență de rom
Pentru decor:
trufe belgiene de ciocolată
ornamente decor
cireșe confiate