Tort cu jeleu de zmeura si de ness

Reteta culinara Tort cu jeleu de zmeura si de ness din categoria Torturi. Cum sa faci Tort cu jeleu de zmeura si de ness

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort cu jeleu de zmeura si de ness

 

Introducere scurta, e cadoul dulce pentru bunul nostru prieten Alin. La multi ani, Alin !

Blat umed de ciocolata ( forma de silicon diametru 20 cm ) 80 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao 75 g unt cu 82% grasime 50 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime 2 oua + 4 galbenusuri 90 g faina 25 g cacao 25 ml lapte cald 3,5% grasime 4 albusuri 100 g zahar un praf de sare esenta vanilie Ganaj de ciocolata alba 400 g ciocolata alba Callebaut 260 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime 80 g unt cu 82% grasime extract vanilie 400 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime Jeleu de zmeura 300 g zmeura congelata 50 ml apa 60 g zahar 5 g gelatina+ apa rece Jeleu de ness 15 g ness 250 ml lapte cu 3,5% garsime 60 g zahar 9 g gelatina+ apa rece Decor jeleu de zmeura in forma de inimioara jeleu de ness in forma de bomboane drajeuri de ciocolata

Blat : Am folosit o forma de silicon cu diametrul de 20 cm, am impartit compozitia in 3 si am copt 3 blaturi. Am pus ciocolata intr-un castron de inox si am topit-o pe baie de abur. Am topit si untul, smantana am incalzit-o, apoi le-am turnat peste ciocolata topita, am amestecat bine. Am adaugat galbenusurile si cele 2 oua pe rand si le-am incorporat in ciocolata, am adaugat esenta de vanilie. Am amestecat faica, cacao si sare, le-am cernut peste amestecul de mai sus, am amestecat cu ajutorul unui tel, apoi am incorporat laptele cald. Separat am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am  mixat pana am obtinut o bezea tare. Am incorporat bezeaua in compozitie si am amestecat cu telul. Am cantarit compozitia si am impartit-o in 3, am copt 3 blaturi. Am pus prima compozitie in forma de silicon, am bagat forma in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 15 min sau pana trece testul scobitorii. Am procedat la fel de inca doua ori. 

Ganaj de ciocolata : Intr-un castron am pus ciocolata, in alt castron de inox am pus pe baie de abur 260 ml smantana  si 80 g unt, am lasat sa se topeasca bine untul si sa ajunga smantana la punctul de fierbere. Am turnat peste ciocolata amestecul fierbinte si am amestecat bine, am adaugat extractul de vanilie, apoi am bagat blenderul in ciocolata si am blenduit 1 min la viteza mare.Am acoperit amestecul cu folie alimentara si am bagat la fridiger pana a doua zi sau pt 2-3 ore. A doua zi cand am asamblat tortul am scos castronul din frigider am mixat la viteza mare 1 min, apoi am adaugat 400 ml smantana pentru frisca , rece de la frigider, am mixat 1-2 min .

Jeleu de zmeura :Am pus gelatina la hidratat in apa rece ( apa cat s atreaca de un deget peste gelatina). Zmeura am pus-o intr-o craticioara cu zaharul si am lasat-o sa dea intr-un clocot, apoi am blenduit zmeura si am trecut-o printr-o sita. Am incorporat gelatina hidratata si am omogenizat bine. Am pus o parte intr-o forma cu inimioare si restul intr-o forma de tort  cu inel detasabil,tapetata cu folie alimentara ( 16 cm), am dat formele la congelator pana a doua zi cand am asamblat tortul. Le-am scos din forma cu 2 ore inainte de a ma apuca de montat tortul.

Jeleu de ness : Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Separat am infierbantat laptele. Am mixat nessul impreuna cu zaharul si o cescuta cu lapte firbine pana am obtinut spuma de ness, apoi am turnat restul d elapte am omogenizat si am incorporat si gelatina hidratata. Am pus o parte intr-o forma de silicon si restul intr-o forma de tort cu inel detasabil si tapetata cu folie alimentara ( 16 cm ), am dat formele la congelator pana a doua zi cand am asamblat tortul. Le-am scos din forma cu doua ore inainte de a ma apuca de montat tortul.

Asamblare : Am asezat pe o farfurie primul blat am intins un strat de ganaj , in mijloc am pus jeleul de zmeura, am umplut marginea cu ganaj, peste am asezat al doilea blat. Am procedat la fel ca la primul blat doar ca in mijloc am asezat jeleul de ness. Am pus deasupra al treilea blat, am imbracat cu ganaj tortul, am ornat cu inimioare si bomboane de jeleu deasupra, pe margini am folosit 2 duiuri  diferitesi am ornat cu ganaj, am presarat si drajeuri de ciocolata.

Ingrediente Tort cu jeleu de zmeura si de ness

Blat umed de ciocolata ( forma de silicon diametru 20 cm )

80 g ciocolata neagra Callebaut 54,5% cacao

75 g unt cu 82% grasime

50 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime

2 oua + 4 galbenusuri

90 g faina

25 g cacao

25 ml lapte cald 3,5% grasime

4 albusuri

100 g zahar

un praf de sare

esenta vanilie

Ganaj de ciocolata alba

400 g ciocolata alba Callebaut

260 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime

80 g unt cu 82% grasime

extract vanilie

400 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime

Jeleu de zmeura

300 g zmeura congelata

50 ml apa

60 g zahar

5 g gelatina+ apa rece

Jeleu de ness

15 g ness

250 ml lapte cu 3,5% garsime

60 g zahar

9 g gelatina+ apa rece

Decor

jeleu de zmeura in forma de inimioara

jeleu de ness in forma de bomboane

drajeuri de ciocolata

Categorii