Instructiuni de preparare
Tort cu marmelada de fructe si ciocolata
Mai intai de toate, pastram ingredientele pentru blat cateva ore la temperatura camerei. Blatul Pregatim un blat simplu, obisnuit. Intr-un castron,mixam albusurile cu un praf se sare pana obtinem o spuma densa si tare.Adaugam zaharul si mixam in continuare. Adaugam galbenusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Apoi adaugam faina si cacaoa, amestecam pana omogenizam compozitia. Pregatim o forma rotunda prevazuta cu hartie de copt si turnam compozitia. Eu am folosit doua forme de copt, cu diametrul de 24 cm. Punem la copt, in cuptorul incins, la foc mediu, aproximativ 40 minute. Blatul nu necesita praf de copt, el va creste frumos si fara. Dupa ce s-a copt, il scoatem si il lasam la racit pe un gratar din inox. Siropul Spalam bine doua portocale si le stoarcem sucul. Intr-un vas, punem apa si zahar si sucul de portocala obtinut, si punem la fiert. Lasam sa fiarba cam 10 minute, apoi dam deoparte la racit. Marmelada Pentru fiecare dintre marmelade, punem fructele si zaharul la fiert in vase diferite. Cand incep sa fiarba, cu ajutorul blenderului, mixam fructele pana obtinem un piure. In cazul fructelor de padure, nu trebuie sa fiarba mult. Luam de pe foc si cu ajutorul unei strecuratori, indepartam semintele din marmelada, obtinand o pasta fina. Stiu, e un pas suplimentar care necesita un pic de timp si rabdare. In cazul marmeladei de portocale, ea va lasa suc mult astfel ca trebuie sa lasam un pic mai mult sa fiarba, ca sa se inchege. Dam deoparte si lasam la racit. Crema Intr-un vas (preferabil metalic), batem smantana bine pana obtinem o textura pufoasa, tare. Adaugam zaharul si mixam inca putin. Atentie: mixand smantana prea mult, riscam sa transformam totul in unt, asa ca mixati atat cat sa obtineti o textura pufoasa, ferma. Adaugam in frisca cate o lingura -doua de mascarpone, pana incorporam toata branza. Apoi, impartim compozitia in trei vase. Intr-unul, adaugam marmelada de fructe de padure si amestecam pana la omogenizare. In cel de-al doilea vas, adaugam marmelada de portocale si amestecam pana la omogenizare. In cel de-al treilea vas, adaugam ciocolata topita in prealabil. In aceasta compozitie, adaugam ciocolata fierbine, astfel crema va deveni foarte fluida. Lasam un pic in frigider, cat sa se raceasca, nu sa se intareasca. Taiem blaturile in cate doua straturi. Intr-o forma in care am copt un blat, asezam o hartie de copt. Asezam primul strat de blat, il insiropam bine si asezam jumatate din crema de portocale. Deasupra turnam cateva linguri din crema fluida de ciocolata. Asezam al doilea strat de blat, insiropam si turnam toata crema de fructe de padure. Turnam cateva linguri de crema de ciocolata. Asezam al treilea strat de blat, insiropam, asezam restul de crema de portocale si cateva linguri de crema de ciocolata. Asezam ultimul strat de blat, insiropam, apoi turnam restul de crema de ciocolata. Acoperim cu hartie de copt, presand un pic si dam la rece pana a doua zi. A doua zi, batem smantana pentru frisca si ornam tortul. Eu am oprit doua linguri din cremele de fructe si am amestecam in frisca pentru un pic de culoare.Am ornat cu bomboane de ciocolata. Dam din nou la rece pana in momentul servirii. Este un tort racoritor, foarte gustos!