Tort cu mere si nuci

Reteta culinara Tort cu mere si nuci din categoria Torturi. Specific Romania. Cum sa faci Tort cu mere si nuci

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort cu mere si nuci

 

"Culori de toamnă în bucate." Vă invit la o felie de tort delicios, foarte ușor de pregătit. Combinația de mere cu blat de nuci, pentru mine e curcubeu pe cerul gurii. Eu m-am inspirat de la Andreea chineesefood. 

-Pentru blat: 3 ouă 80 g zahăr (40 g pentru albușuri, 40 pentru gălbenușuri) 50 ml ulei 1 portocală (coaja rasa si sucul de la portocala) 100 g nuci prăjite și măcinate 1 praf sare ½ linguriță scorțișoară 120 g făină 5 g praf de copt Pentru stratul de mere: 1 kg mere 50 g zahăr Sucul de la 1 lămâie 100 ml suc de mere (făcut în casă sau cumpărat) 30 g amidon 1 linguriță scorțișoară 10g zahăr vanilat 5 g gelatina granule (optional) Pentru stratul de frisca: 100 g mascarpone 50 g zahar pudra 300 ml frișcă lichidă 30% grăsime

Pentru blatul cu nuci se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se unge cu ulei o formă de tort cu fund detașabil și se tapetează fundul cu hârtie de copt.Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un vas se mixează albușurile cu un praf de sare până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă 40 g zahăr din cantitatea indicată la ingrediente și se continuă mixarea până când se obține o spumă lucioasă.Separat, se mixează gălbenușurile împreună cu restul de 40 g de zahăr până când gălbenușurile se deschid la culoare. Se adaugă uleiul, coaja rasă de portocale, sucul stors de portocală și scorțișoara.Se adaugă nucile, făina cernută împreună cu praful de copt și se amestecă ușor cu o spatulă. La final, se încorporează treptat albușurile, cu mișcări largi de sus în jos. Se toarnă compoziția în forma de tort pregătită, se nivelează și se dă la cuptorul încins pentru 30-35 de minute, până când trece testul scobitorii.Se lasă blatul să se răcească pentru 10 minute în tavă, apoi se scoate pe un grătar să se răcească complet. Este posibil ca în timpul coacerii, blatul să facă o calotă în mijloc. O îndepărtați cu ajutorul unui cuțit, nivelând astfel blatul.Pentru stratul de mere: se curăță merele de coajă și cotor și se taie cubulețe. Se pun merele într-o cratiță împreună cu sucul de lămâie și zahărul și se călesc merele până când sunt moi și pătrunse (dar nu piure!). Într-un vas se amestecă sucul de mere împreună cu amidonul, apoi  se toarnă peste merele din cratiță. Se amestecă totul bine și se mai lasă pe foc mic până când tot amestecul se îngroață. Se ia cratița de pe foc, se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă deoparte.Dacă optați și pentru gelatină, hidratați gelatina în 3 linguri de apă, lăsați la hidratat 5 minute, apoi o topiți pe baie de aburi. Adaugați gelatina peste amestecul de mere cald și amestecați bine până când se omogenizează compoziția. Compoziția o veți monta peste blat ușor caldă, astfel încât să se stabilizeze bine peste blat.Se pune blatul de nuci pe un platou, în interiorul unui inel reglabil de tort, tapetat cu folie de acetat. Peste blat se toarnă compoziția de mere ușor caldă. Se dă platoul la frigider pentru câteva ore sau cel mai bine, peste noapte.Pentru stratul de frișcă: într-un vas se adaugă mascarpone împreună cu zahărul pudră și se mixează totul până când se obține o compoziție omogenă. La final se adaugă frișca lichidă și se mixează 2-3 minute până când se obține o compoziție spumoasă.Se scoate platoul de la frigider, se îndepărteaza inelul de tort și folia de acetat și se fac moațe de frișcă, apoi se pune platoul la frigider, până în momentul servirii. Se poate pudra cu scorțișoară.

Ingrediente Tort cu mere si nuci

3 ouă

80 g zahăr (40 g pentru albușuri, 40 pentru gălbenușuri)

50 ml ulei

1 portocală (coaja rasa si sucul de la portocala)

100 g nuci prăjite și măcinate

1 praf sare

½ linguriță scorțișoară

120 g făină

5 g praf de copt

Pentru stratul de mere:

1 kg mere

50 g zahăr

Sucul de la 1 lămâie

100 ml suc de mere (făcut în casă sau cumpărat)

30 g amidon

1 linguriță scorțișoară

10g zahăr vanilat

5 g gelatina granule (optional)

Pentru stratul de frisca:

100 g mascarpone

50 g zahar pudra

300 ml frișcă lichidă 30% grăsime

Categorii