Tort explozie de arome

Reteta culinara Tort explozie de arome din categoria Torturi. Cum sa faci Tort explozie de arome

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort explozie de arome

 

"Retete festive de iarna" M-am gandit ca de ziua sotului (fiind in prag de sarbatori) sa fac un tort micut  cu foarte multe creme, dar si aromele sa se combine perfect intre ele!  Am ales sa fac blaturi diferite ( 2 umede si  2 cu nuca), iar alaturi de mousse-uri sa dea bine papilelor gustative! Noua ne-a placut foarte, foarte mult, asa ca de sarbatori se merita un mic desert in familie! :x

 

INGREDIENTE
Blat:Tava de aragaz si impartit in 2 cercuri de 19cm 3 oua 200g zahar sare Mixam bine primele 3, apoi treptat: 260gr iaurt 180ml ulei 280g faina 10gr praf de copt 10gr cacao esenta de rom 20 minute la 180°C Blat de nuca tava 20cm si decupam cu cercul 19cm: 4 oua mari 5 linguri zahar sare 5 linguri ulei 4 linguri faina 1 lingura si jumatate de cacao 5 linguri nuca macinata esenta de rom Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si dupa cat de insiropat il doriti Pentru mousse-ul de ciocolata: 100 g ciocolata cu lapte 30 ml lapte 1 foi de gelatina 130 ml frisca lichida 1 lingura zahar pudra vanilat Pentru stratul de kiwi: 200 gr de kiwi; 30 gr de zahar; 4.5 gr de gelatina; 30ml de apa rece Pentru mousse-ul de whisky 1 galbenusuri 25 g zahar esenta de vanilie dupa gust 100 ml lapte 1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece 50 ml crema de whisky Bailey's 125 g smantana pentru frisca 1 lingura zahar pudra Pentru mousse-ul de iaurt: 75g ciocolata alba 50g iaurt capsuni 1.5 foi gelatina 1 lingura crema de whisky vanilie esenta 125ml frisca Pentru invelit tortul: 250g crema de branza 150ml smantana pentru frisca 80g zahar pudra Pentru blatul umed vom folosi tava de la aragaz, iar cu un inel de 19cm decupam 2 cercuri! Batem ouale cu sarea si zaharul pana isi schimba culoarea si compozitia s-a dublat. Pe urma adaugam pe rand iaurtul, uleiul, romul si mixam dupa fiecare, iar la final faina cu cacaoa si praful de copt, omogenizam bine si compozitia rezultata o turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru circa 20 minute! Pentru blatul de nuca folosim o tava de 20cm, iar cu ajutorul unui cerc de 19cm decupam blatul pentru a obtine aceeasi marime ca blatul umed, apoi il taiem in 2 pentru a obtine 2 foi! Batem ouale cu sarea si zaharul pana isi schimba culoarea si compozitia s-a dublat, apoi adaugam uleiul si romul, mixam, iar la final, faina cu nuca si cacaoa, mixam si turnam totul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor pentru circa 30 minute la 180°C. Pentru mousse-ul de ciocolata: Punem foaia de gelatina la hidratat in apa rece.Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei. Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam. Pentru stratul de kiwi: Punem gelatina la hidratat in apa rece. Curatam circa 3 kiwi si le taiem marunt apoi le amestecam cu zaharul si punem totul la fiert pana zaharul se dizolva si fructele s-au inmuiat. Dupa ce s-au racorit adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda si omogenizam. Turnam stratul de kiwi peste mousse-ul de ciocolata, doar dupa ce s-a racit! Pentru mousse-ul de whisky:

Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.

Pentru mousse-ul de iaurt:

Topim ciocolata pe baie de aburi impreuna cu crema de whisky si esenta de vanilie, apoi dam deoparte si adaugam gelatina hidratata.Cand ajunge la temperatura camerei punem iaurtul si frisca mixata si cu o paleta omogenizam bine toate ingredientele.

Asamblare:

Tortul se monteaza intr-un inel (tava) de19cm cu pereti detasabili si fiecare crema trebuie facuta exact cand trebuie sa fie turnata in tava, nu cu o zi inainte sau cu cateva ore inainte, deoarece contin gelatina si se vor intari!!!!

Blat umed+ sirop+ mousse de ciocolata+ jeleu de kiwi+ blat de nuca+ sirop+ mousse de whisky+ blat umed+ sirop+ mousse de iaurt + blat de nuca + sirop;

Dam tortul la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi.

Scoatem inelul si invelim tortul cu frisca, crema de branza si zahar pudra:

Mixam bine cele 3 ingrediente pana obtinem o crema legata si numai buna de invelit.

Ornam dupa bunul plac: am folosit un topper (familie), o foaie de orez colorata in negru unde am adaugam sticlute din ciocolata cu crema de whisky si macarons, o glazura din ciocolata + lapte, in functie de consistenta glazurii si un kit cu joyeux anniversaire!

Sper sa va inspire!

Ingrediente Tort explozie de arome

Blat:Tava de aragaz si impartit in 2 cercuri de 19cm

3 oua

200g zahar

sare

Mixam bine primele 3, apoi treptat:

260gr iaurt

180ml ulei

280g faina

10gr praf de copt

10gr cacao

esenta de rom

20 minute la 180°C

Blat de nuca tava 20cm si decupam cu cercul 19cm:

4 oua mari

5 linguri zahar

sare

5 linguri ulei

4 linguri faina

1 lingura si jumatate de cacao

5 linguri nuca macinata

esenta de rom

Sirop: Apa+zahar+esenta de vanilie dupa gust si dupa cat de insiropat il doriti

Pentru mousse-ul de ciocolata:

100 g ciocolata cu lapte

30 ml lapte

1 foi de gelatina

130 ml frisca lichida

1 lingura zahar pudra vanilat

Pentru stratul de kiwi:

200 gr de kiwi;

30 gr de zahar;

4.5 gr de gelatina;

30ml de apa rece

Pentru mousse-ul de whisky

1 galbenusuri

25 g zahar

esenta de vanilie dupa gust

100 ml lapte

1.5 foi de gelatina sau 2.5 g gelatina granule + apa rece

50 ml crema de whisky Bailey's

125 g smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra

Pentru mousse-ul de iaurt:

75g ciocolata alba

50g iaurt capsuni

1.5 foi gelatina

1 lingura crema de whisky

vanilie esenta

125ml frisca

Pentru invelit tortul:

250g crema de branza

150ml smantana pentru frisca

80g zahar pudra

Categorii