Tort fondant cu crema Nutella

Timp de preparare 2 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Tort fondant cu crema Nutella

Mod de preparare: 1. Fondant Se pune gelatina la inmuiat in 30 ml apa timp de 10 minute. Cand s-a topit se pune in bain-marie pentru a se dizolva complet. Gelatina si mierea se pun peste 450 gr zahar pudra si la inceput se amesteca cu o lingura. Cand vedeti ca se ingroasa compozitia scoateti lingura si framantati cu mainile pana nu se mai prinde de maini, puteti folosi cele 50 gr de zahar ramase pentru a va elibera mainile de fondantul de pe maini. Se face o bila, se pune intr-o folie alimentara si se lasa 24 de ore la temperatura camerei. Se obtine o plastilina care poate fi modelata. Se foloseste colorant alimentar sub forma de pasta sau gel pentru a colora fondantul. 2. Blat Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu putina sare, apoi cu cele 6 linguri de zahar care se pun pe rand si se bate pana se obtine o spuma ca de bezea. Galbenusurile se freaca cu ulei, se adauga si acestea la albus, se amesteca usor de jos in sus si se adauga cacaua cernuta. Faina se amesteca cu praful de copt, apoi se pune cata o lingura in albus, se amesteca usor de jos in sus. Se tapeteaza o tava rotunda (28 cm diametru) cu foaie de copt, se rastoarna compozitia pentru blat in tava, se niveleaza si se da la cuptor la foc mediu pentru 1.2 de ora (se face testul scobitorii). Dupa ce s-a copt se lasa la racit. Blatul se taie in trei parti, se face un sirop din zahar si rom pentru insiropat. Asezarea foilor de tort se face invers decat la torturile obisnuite pentru ca avem nevoie de o suprafata perfect dreapta deasupra, adica foaia de deasupra va deveni foaia dedesubt, iar cea de dedesubt va deveni foaia de deasupra tortului. Foile se insiropeaza putin, nu mult, se ung cu crema. Se pastreaza putina crema de ciocolata pentru a o intinde de jur imprejurul tortului si asta pentru ca avem nevoie ca atunci cand intindem fondantul pe tort, de o suprafata fara defecte. Inainte de a pune pasta de fondant, tortul se unge cu gem de caise pentru a face masa. Pasta de fondant se intinde astfel incat sa fie mai mare decat tortul ca sa-l poata imbraca, iar grosimea foii trebuie sa fie 4 mm. Fondantul se ia cu mainile si se aseaza pe tort, se netezeste deasupra cu palma sau cu o ustensila speciala numita platforma, se intinde si pe parti si se netezeste. Partile de fondant ramase inafara se taie. Resturile de fondant se remodeleaza. Neteziti fondantul pana simtiti ca e perfect intinsa pe tort. Se orneaza cu flori din fondant sau cu flori naturale, modelarea celor din fondant nu o voi descrie aici pentru ca e ceva mai complex si in plus e nevoie de anumite instrumente, decupatoare etc.

Ingrediente Tort fondant cu crema Nutella

Ingrediente blat (tava rotunda 28 cm in diametru):

6 oua

6 linguri zahar

4 linguri faina

3 linguri cacao

4 linguri ulei

1/2 plic praf de copt

Ingrediente fondant:

500 gr zahar pudra

50 gr miere

5 gr gelatina

30 ml apa.

Crema: 1 borcan crema Nutella de 400 g

Categorii