Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv - Iata cum se prepara Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
In zi de sarbatoare ii uram mamaei Lucia multi ani cu sanatate, doar 90 a implinit azi, ii dorim sa ramana mereu vesela, haioasa si cu mintea sclipitoare. Chiar daca nu-mi este ruda, o consider mamaia mea adoptiva ( ale mele nu mai sunt de mult printre noi ). La 86 de ani am invatat-o sa faca goblen, era singura chestie pe care nu o incercase in materie de lucru manual, cu cateva zile inainte de ziua ei a terminat inca un goblen, este uimitoare, deci se poate daca ai vointa. La multi ani, mamaie ! Sa traiesti mult si bine si sa-ti fac torturi inca multi ani de aici ( ma rog nu-s eu asa multumita de ce am facut, dar sper sa-ti placa macar gustul......dau vina pe starea mea, pe caldura , etc....asta ca sa ma scot elegant). Hai sa si scriu ce am mesterit, de frica sa nu uit....:))))))))))
Ingrediente Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv Blat cu nuca - dimensiune tava 37/24 cm 8 oua ( si mai mici si mai mare, asa cum le-au facut gainile,sunt si ele lesinate de caldura) 150 g zahar 150 g nuca prajita si macinata 100 g faina 4 linguri ulei un praf de sare Crema de ciocolata neagra Callebaut 70% cacao 200 ml lapte cu 3,5% grasime 400 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime 250 g ciocolata neagra Callebaut cu 70% cacao 3 foi gelatina un praf de sare cca 150 g gem caise Crema de ciocolata alba Callebaut si mascarpone 100 g gem caise 100 g ciocolata alba Callebaut 2 oua 3 foi gelatina un praf de sare 250 g frisca batuta lejer din smantana pt frisca cu 36% grasime 250 g mascarpone Sirop de zmeura diluat cu apa pentru insiropat blat si piscoturi 25 piscoturi Decor floricele din foi de napolitana bombonele din ciocolata pt. decor ( seamana cu niste viermusi, scuzati comparatia)Iata cum se prepara Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
Blatul si cremele le-am pregatit cu o zi inainte, cremele trebuie sa stea la frigider cateva ore bune, asa ca am ales sa le fac seara si sa stea toata noaptea la frigider.
Blat : Am folosit o tava dreptunghiulara cu pereti detasabili, 37/24 cm, am tapetata tava cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri, peste albusuri am pus un praf de sare si le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea ferma.Separat am amestecat galbenusurile cu uleiul apoi le-am incorporat in albusuri amestecand cu miscari lente de jos in sus. La final am incorporat faina cernuta si nuca prajita si macinata, am amestecat de sus in jos cu miscari lente. Am transferat compozitia in tava, am nivelat si apoi am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30 min am facut testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca.
Crema de ciocolata neagra : Laptele l-am pus sa se infiebante, am pus la hidratat foile de gelatina. Intr-un castron am pus ciocolata si putina sare, am turnat laptele fierbinte si am amestecat bine pana am obtinut o compozitie omogena. Am incorporat foile de gelatina hidratate dupa ce le-am scurs de apa, am omogenizat compozitia. Am adaugat si smantana pt. frisca si cu un blender am blendat cateva minute compozitia. Am acoperit cu folie alimentara pusa direct pe suprafata compozitie de crema si am bagat la frigider peste noapte. A doua zi ( spre seara, ca atunci m-am apucat sa asamblez tortul) am scos castronul din frigider am adaugat gemul de piersici si am mixat cca 30-40 de secunde, suficient cat sa obtin o crema delicioasa.
Crema de ciocolata alba si mascarpone : Am pus la hidratat foile de gelatina in apa rece. Am batut lejer 250 g smantana pt. frisca. Intr-un castron de inox am pus 2 oua, gemul de caise si sarea, am omogenizat amestecul, apoi am adaugat si ciocolata alba. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit lichida, am luat castronul de pe baia de abur, am stors foile de gelatina si le-am incorporat in amestecul obtinut. Apoi am adaugat si frisca batuta lejer, am blenduit totul cateva minute cu ajutorul unui blender. Am acoperit cu folie alimentara crema si am dat castronul la frigider pana a doua zi. A doua zi am adaugat mascarponele si am mixat cca 30-40 sec.
Asamblare :Am asezat blatul de tort pe un platou, l-am insiropat cu sirop de zmeura diluat cu apa, am intins un strat de gem de caise, apoi am adaugat crema de ciocolata neagra ( am oprit un pic pentru ornat), am nivelat bine apoi am asezat piscoturi inmuiate in sirop de zmeura, peste piscoturi am pus crema de ciocolata alba si mascarpone. Am nivelat bine apoi am ornat tortul cu crema de ciocolata neagra si floricele din foi de napolitane.Pe margini am pus bombonele de ciocolata.
Incearca si reteta de Tort spirala cu zmeura, un tort delicios si aromat sau reteta de Tort Amandina, un deliciu.
Iti recomandam si reteta de Tort cu capasuni si ciocolata.
Ingrediente Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
Ingrediente Tort Lucia si 90 de veri implinite - Reteta pentru un desert festiv
Blat cu nuca - dimensiune tava 37/24 cm
8 oua ( si mai mici si mai mare, asa cum le-au facut gainile,sunt si ele lesinate de caldura)
150 g zahar
150 g nuca prajita si macinata
100 g faina
4 linguri ulei
un praf de sare
Crema de ciocolata neagra Callebaut 70% cacao
200 ml lapte cu 3,5% grasime
400 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime
250 g ciocolata neagra Callebaut cu 70% cacao
3 foi gelatina
un praf de sare
cca 150 g gem caise
Crema de ciocolata alba Callebaut si mascarpone
100 g gem caise
100 g ciocolata alba Callebaut
2 oua
3 foi gelatina
un praf de sare
250 g frisca batuta lejer din smantana pt frisca cu 36% grasime
250 g mascarpone
Sirop de zmeura diluat cu apa pentru insiropat blat si piscoturi
25 piscoturi
Decor
floricele din foi de napolitana
bombonele din ciocolata pt. decor ( seamana cu niste viermusi, scuzati comparatia)