Tort Maria

Reteta culinara Tort Maria din categoria Torturi. Cum sa faci Tort Maria

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Tort Maria

 

M-am inspirat de Sweet Moments cu Beatrice. Este o prajitura care necesita multa rabdare si timp, nu este greu de facut, doar de urmat cativa pasi.

Blat cu diametrul de 18 cm 2 oua 60 g zahăr 45 g faina 15 g cacao un vârf de cuțit de sare Jeleu de zmeura (forma 14 cm) 250 g piure de zmeura (eu am folosit 350 g zmeura congelata) 45 g zahăr 6 g gelatina sau 3,5 foi de gelatina (eu am folosit foi) Mouse-zmeura (forma 18 cm) 150 g piure de zmeura (250 g zmeura congelata) 90 g zahăr 7 g gelatină sau 4 foi de gelatină 250 g smantana dulce pentru frisca bourbon de vanilie Soricel de ciocolata neagra 200 g ciocolată neagră 50% cacao 200 ml lapte cu 3,5% grăsime 12 g gelatină sau 7 foi de gelatină 300 g smantana dulce pentru frisca 50 g zahar pudra (optional, daca ciocolata este prea amara, nu am pus eu) Pentru decor zmeura, mure ciocolata topita si batoane de jeleu (a trebuit sa repar jeleu, pentru ca nu a stat chiar in congelator, asa ca am facut niste betisoare)

Mai întâi am pregătit jeleu, pentru că trebuie să stea la congelator aproximativ 2 ore. Am folosit o formă de tort cu pereți detașabili, cu diametrul de 14 cm, am păstrat doar pereții formei, am acoperit fundul formei cu folie alimentară, am strâns folia să fie foarte dreaptă, am prins-o cu elastice. ca să nu cadă. Am acoperit forma cu folie de acetat. Am asezat formularul pe o farfurie. Am scos zmeura din congelator, le-am cantarit pe toate, am avut vreo 682 de grame. Am pus zmeura intr-un ibric pe foc si am lasat-o cateva minute, apoi am trecut in blender si am mixat, apoi am trecut prin sita si am obtinut piureul. Am cântărit 250 g de piure pentru jeleu, am adăugat zahărul și am adus la fiert. Am pus foile de gelatina la hidratat in apa rece. Cand piureul a inceput sa fiarba, am tras. Am stors gelatina si apoi am incorporat-o in piureul fierbinte, am amestecat energic sa se dizolve bine gelatina. Apoi am turnat amestecul in forma pregatita si l-am pus la congelator pentru aproximativ 2 ore.

Blat: Am început să fac blatul în timp ce jeleul era în congelator. Am amestecat ingredientele solide, făina, sarea și cacao. Am amestecat ouale cu zaharul la viteza mare cam 5-6 minute, apoi am adaugat ingredientele solide dupa ce le-am cernut. Am folosit un inel de tort reglabil, l-am fixat la 18 cm diametru, am tapetat peretii cu hartie de copt. Am asezat forma in tava de la aragaz, tava in care am pus hartie de copt, am turnat compozitia in forma, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Am scos forma din cuptor si am lasat blatul sa se raceasca.

Raspberry Mouse: L-am apucat dupa ce jeleul s-a intarit bine. Mai întâi mi-am pregătit formularul. Am folosit inelul de prajitura reglabil, l-am ajustat la 18 cm, am acoperit fundul inelului cu folie alimentara, am intins foarte bine folia pentru a sta perfect drept, am prins marginile exterioare cu niste elastice, am captusit interiorul forma cu folie de acetat. Frisca dulce pentru frisca impreuna cu vanilie bourbon am amestecat-o, nu mult, ca sa obtina niste varfuri moi, nu avem nevoie de frisca ferma. Am cantarit 150 g de piure de zmeura (restul de piure ramas l-am pus intr-o cratita si l-am dat la congelator), am adaugat zaharul si l-am pus pe foc, pana da in clocot. Am hidratat gelatina in apa rece, apoi am stors-o si am adaugat-o in piure dupa ce am stins focul, am amestecat energic sa se topeasca bine gelatina. Am lasat sa ajunga la 40 de grade (temperatura sa nu fie mai mare de 40 de grade) apoi am incorporat frisca. Am scos jeleul din congelator, l-am asezat in forma de 18 cm deja pregatita, pe cat posibil in centru, apoi am turnat soricelul de zmeura. L-am modelat la congelator pentru aproximativ 2 ore.

Chocolate Mouse: Dupa ce au trecut 2 ore de cand am pus forma la congelator, am apucat mouse-ul de ciocolata. Am amestecat smantana dulce pentru frisca impreuna cu bourbonul de vanilie, am amestecat pana am obtinut niste varfuri moi, apoi am tocat ciocolata si am pus-o intr-un bol, am incalzit laptele, apoi am turnat-o peste ciocolata, Am lasat 2 min apoi am amestecat energic, ca sa se topeasca bine ciocolata. Am hidratat gelatina in apa rece, apoi am stors-o bine si am incorporat-o in ciocolata, amestecand energic sa se topeasca bine. Am lasat ciocolata sa ajunga la 40 de grade apoi am adaugat frisca si am amestecat-o. Am scos forma de tort din congelator, am scos mouse-ul din forma. Am mărit diametrul inelului la 22 cm, am acoperit și fundul formei cu folie alimentară, iar pereții interiori cu folie de acetat, Am asezat soricelul cu zmeura in mijloc cu jeleul in jos, apoi am turnat mouse-ul de ciocolata si am asezat blatul in centru, am apasat blatul sa ajunga la acelasi nivel, l-am modelat la congelator 3 ore. Dupa 3 ore am scos forma din congelator, am scos inelul, am asezat o farfurie peste prajitura si am rasturnat prajitura, trebuie sa avem jeleul deasupra. L-am ornat cu zmeura, mure, batoane de jeleu si ciocolata topita. trebuie să avem jeleul deasupra. L-am ornat cu zmeura, mure, batoane de jeleu si ciocolata topita. trebuie să avem jeleul deasupra. L-am ornat cu zmeura, mure, batoane de jeleu si ciocolata topita.

 

 

Ingrediente Tort Maria

Blat 18 cm diametru

2 oua

60 g zahar

45 g faina

15 g caccao

un praf de sare

Jeleu de zmeura ( forma 14 cm )

250 g piure de zmeura ( am folosit 350 g zmeura congelata)

45 g zahar

6 g gelatina sau 3,5 foi gelatina ( eu am folosit foi )

Mouse de zmeura ( forma 18 cm )

150 g piure de zmeura ( 250 g zmeura congelata)

90 g zahar

7 g gelatina sau 4 foi gelatina

250 g smantana dulce pentru frisca

vanilie bourbon

Mouse de ciocolata neagra

200 g ciocolata neagra 50 % cacao

200 ml lapte cu 3,5% grasime

12 g gelatina sau 7 foi de gelatina

300 g smantana dulce pentru frisca

50 g zahar pudra ( optional, daca ciocolata este prea amara, eu nu am pus)

Pentru ornat

zmeura, mure

ciocolata topita

si baghete de jeleu ( a trebuit sa indrep jeleu, ca nu prea a stat drept in congelator, asa ca am facut niste baghete )

Categorii