Tort pentru mama- 82 ani
Reteta culinara Tort pentru mama- 82 ani din categoria Torturi. Cum sa faci Tort pentru mama- 82 ani
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tort pentru mama- 82 ani
Pe 2 septembrie este ziua mamei- Magdalena Adriana alias Mimi- an de an ne straduim sa ne strangem in jurul ei tot familionul ( daca e posibil, nepotii mai rateaza, unii un an, altii alt an ) si sa o sarbatorim. Asa si anul asta, avand in vedere ca ziua ei pica luni si lunea nici iarba nu creste- habar nu am cine a zis asta- o sarbatorim sambata 31 august, ultima zi de vara.Ii dorim sa fie sanatoasa si sa ne fie alaturi multi ani...vorba ei '' sa mananc cat mai multi ani pensia mult muncita)....))))))))))))))))))))) La multi ani, Mimi ! te iubim de la mic la mare si invers....:))))))))))))))))))))))
Blat nuca ( tava 37/24 cm) 4 oua M un praf de sare 100 g zahar 100 g nuca prajita si macinata 40 ml ulei 50 g faina Blat arahide 4 oua M un praf de sare 100 g zahar 100 g arahide prajite si macinate 40 ml ulei 50 g faina Blat cu cacao 4 oua M 120 g zahar 100 g faina 20 g cacao 30 ml ulei 40 ml lapte cu 3,5% grasime Sirop sirop de visine diluat cu apa Crema vanilie cu mascarpone 4 galbenusuri 90 g zahar 25 g amidon de porumb 380 ml lapte cu 3,5% grasime vanilie 250 g mascarpone 200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime Crema de unt cu ciocolata 400 g unt cu 82% grasime 400 g ciocolata-mixt ( bomboane de ciocolata milka, bomboane trufe, ciocolata Callebaut ) 50 ml smantana pentru frisca cu 36% grasimeMi-am pregatit blaturile si cremele cu o zi inainte, am folosit o tava cu pereti detasabili cu dimensiunea de 37/24 cm, tapetata cu hartie de copt.
Blat cu nuca : Am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am amestecat bine cu uleiul.Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am incorporat in bezea galbenusurile, cu miscari lente de jos in sus, apoi am incorporat si nuca macinata impreuna cu faina, amestecand usor de jos in sus. Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30 min, am facut testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor si din tava si l-am lasat sa se raceasca.
Blat cu arahide : Am separat albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le-am amestecat bine cu uleiul.Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am incorporat in bezea galbenusurile, cu miscari lente de jos in sus, apoi am incorporat si arahidele macinate impreuna cu faina, amestecand usor de jos in sus. Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30 min, am facut testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor si din tava si l-am lasat sa se raceasca.
Blat cu cacao : Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Am incorporat galbenusurile cu miscari lente de jos in sus. Am adaugat faina si cacaoa cernute, am amestecat cu miscari lente de jos in sus, la final am adaugat si uleiul si laptele. Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 30 min, am facut testul cu scobitoarea. Am scos blatul din cuptor si din tava si l-am lasat sa se raceasca.
Crema de vanilie cu mascarpone: Intr-un castron de inox am pus galbenusurile si zaharul, le-am amestecat bine cu un tel, apoi am incorporat si amidonul, amestecand bine sa nu se faca cocolase. La final am adaugat laptele putin cate putin. Am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu cu un tel pana ce compozitia a inceput sa se ingroase. Am luat castronul de pe baia de abur, am adaugat vanilia, am acoperit castronul cu folie alimentara, am asezat-o direct peste crema, sa nu faca pojghita. Am lasat la racit pana a doua zi. A doua zi am scos de la frigider crema, am adaugat ascarponele si smantana pentru frisca si am inceput sa mixez totul pana am obtinut o crema omogena.
Crema de unt cu ciocolata : Untul moale la temperatura acmerei l-am amestecat bine cu o lingura de lemn. Intr-un castron de inox am pus la topit mixtul de ciocolata impreuna cu smantana pt. frisca, pe baie de abur. Cand ciocolata a devenit fluida am luat castronu de pe baia de abur si am lasat-o cca 10 min, apoi am adaugat putin cate putin peste untul moale, amestecand bine. Am procedat asa pana am terminat toata ciocolata. Am bagat castronul la frigider pana adoua zi. Am scos din frigider crema cu cca 20 min inainte sa ma apuc sa asamblez tortul si am mixat cca 2 min .
Sirop : Am folosit un sirop de visine facut de mine pe care l-am diluat cu apa.
Asamblare : Mai intai am taiat marginile blaturilor. Am asezat pe un platou blatul cu nuca, l-am insiropat bine, apoi am alternat cele doua creme peste blat, am nivelat, apoi ama sezat blatul cu cacao insiropat bine, La fel am alternat cele doua creme apoi am nivelat. Am asezat si al treilea blat cel cu arahide, pe care l-am insiropat bine si am intins peste el crema de ciocolata ramasa ( mai putin 2 linguri pe care le-am amestecat cu crema de vanilie pentru decor). Am imbracat tortul cu crema de unt apoi am orant cu crema de vanilie amestecata cu crema de ciocolata.Ups ..era sa uit, pe marginile tortului am pus ''viermisori de ciocolata. Asta este tot...ornatul este optional, fiecare face cum il trece capul. La multi ani, Mimi !
Ingrediente Tort pentru mama- 82 ani
Blat nuca ( tava 37/24 cm)
4 oua M
un praf de sare
100 g zahar
100 g nuca prajita si macinata
40 ml ulei
50 g faina
Blat arahide
4 oua M
un praf de sare
100 g zahar
100 g arahide prajite si macinate
40 ml ulei
50 g faina
Blat cu cacao
4 oua M
120 g zahar
100 g faina
20 g cacao
30 ml ulei
40 ml lapte cu 3,5% grasime
Sirop
sirop de visine diluat cu apa
Crema vanilie cu mascarpone
4 galbenusuri
90 g zahar
25 g amidon de porumb
380 ml lapte cu 3,5% grasime
vanilie
250 g mascarpone
200 ml smantana pt. frisca cu 36% grasime
Crema de unt cu ciocolata
400 g unt cu 82% grasime
400 g ciocolata-mixt ( bomboane de ciocolata milka, bomboane trufe, ciocolata Callebaut )
50 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime