Tort rafinat cu căpșuni și ciocolată

Timp de preparare o ora si 10 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Tort rafinat cu căpșuni și ciocolată

1. Pentru blat, albusurile se bat spuma cu 2 linguri de apa, zaharul tos si cu zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile si se mai mixeaza. Se adauga ingredientele solide: faina amestecata cu amidonul, cacao si praful de copt. 2. Se pune compozitia intr-o forma de tort de 24 cm diametrul, tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 20 min. Am scos tortul din cuptor, am desprins hartia de copt si l-am pus pe un gratar pentru prajituri la racit. Dupa racire, am taiat blatul de tort in doua si am insiropat cu un sirop preparat din apa cu zahar, fiert pana ce se ingroasa putin, apoi, dupa ce am inchis focul, am adaugat lichiorul. 3. Pentru crema ouale se bat putin si se pun deoparte. Apa, zaharul si mierea se pun intr-o craticioara pe foc pana ce lichidul ajunge la temperatura de 117C, cam 2-3 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca. Revenim sa batem ouale adaugand intr-un firicel foarte subtire siropul de mai sus, batem crema pana se raceste (cam 10 minute) si adaugam bucatelele de unt una cate una, amestecand cu mixerul , apoi adaugam si ciocolata racita insa lichida si amestecam pana obtinem o crema consistenta. 4. Pe blatul de jos se repartizeaza cam 60% din crema , se intinde bine pe toata suprafata blatului, se repartizeaza felii de capsuni si se pune cel de-al doilea blat. Se insiropeaza si acesta. 5. Se acopera cu crema ramasa, se intinde bine cu cutitul si deasupra se repartizeaza capsunile lasate pentru ornat, taiate in jumatati. 6. Praful de jeleu amestecat cu 2 linguri de zahar si 150 ml apa se pun la fiert cam 1 minut. Jeleul astfel obtinut se lasa sa se racoreasca (nu prea mult ca se ingroasa si nu-l mai puteti repartiza frumos peste blat), apoi se intinde pe toata suprafata superioara a tortului. Peretii laterali se orneaza cu fulgi de ciocolata alba.

Ingrediente Tort rafinat cu căpșuni și ciocolată

Blat:

3 oua

100 g zahar to

1 plic zahar vanilat

75 g faina

25 g amidon

3 linguri cacao

1 plic praf de copt

3 linguri lichior amaretto

Crema:

2 oua

125 ml zahar

45 ml (3 linguri) apa

30 ml (2 linguri) miere

250g unt moale

112 g ciocolata

topita si racita

Pentru ornat : 500 g capsuni

fulgi de ciocolata alba

Categorii