Tort Sacher

Timp de preparare 4 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Tort Sacher

Untul(moale) se freaca, cu zaharul pudra si batonul de vanilie(miezul batonului);se freaca(manual sau electric),pina cind nu se mai simte zaharul(intre degete). Pe urma punem galbenusurile celor 6 oua,pe rind,mestecind dupa fiecare;se pune si ciocolata(topita pe aburi),imediat dupa galbenusuri.Ciocolata trebuie sa se racoreasca,putin,inainte de a se pune(dar nu mult timp,sa nu se intareasca). Separat,cele 6 albusuri se bat,punindu-se(in ploaie),cele 50 g de zahar tos. Cam 1/4-1/3 din comp.de albusuri(batute),se adauga primei compozitii(unt,ciocolata…),se amesteca,bine;se adauga,apoi,faina(cernuta),si se mesteca iar,bine,pina nu mai are cocoloase. Pe urma se pune restul de albus batut si se mesteca usor. Apoi,compozitia,se pune intr-o tava(cu diametrul de 24 cm),cu hirtie de copt.Nu e nevoie,neaparat,de tava cu fund detasabil. Se coace cca 45-50 minute, astfel:se pune tava in cuptorul preincalzit,la foc mediu;primele 15 minute usa cuptorului,trebuie sa fie intredeschisa(se poate pune o bucata de lemn,o lingura de lemn…,pt.siguranta).Dupa aceea,usa cuptorului se inchide si se continua coacerea inca aprox.30-35 minute. Cind blatul e rece,se scoate din tava,se taie in 2(pe orizontala). Asamblare:pe un platou se pune 1/2 blat si se unge cu 1/2 din cantitatea de gem;apoi se pune a 2-a jum. de blat si se unge cu a 2-a cantitate de gem(cca150 g). Peste se pune glazura:apa si zaharul se fierb(acoperite cu o farfurie),exact 4 minute;lingura cu care s-a amestecat in zahar+apa,se pune pe farfuria de pe sirop(sa nu se raceasca). In acelasi timp,ciocolata se topeste pe aburi;cind siropul e gata,se adauga la ciocolata topita,incetul cu incetul,mestecind tot timpul,fara foc;trebui sa obtinem o glazura neteda. O lasam sa se raceasca,mestecind,citeva secunde,apoi o turnam in mijlocul tortului si cu miscari rapide,o intindem,deasupra si pe margini. Tortul se lasa(peste noapte),la frigider. Tortul acesta e sufficient pt 12 persoane. Cind se serveste,se pune,linga(nu pe),un”mot”marisor de frisca,pe farfurie,linga tort. Dar eu, am pus frisca deasupra,pt.a ascunde unele greseli(glazura n-a fost rapid intinsa).

Ingrediente Tort Sacher

Acest tort,s-a facut prima data prin 1830,de un tinar cofetar(Franz Sacher).

Pina in zilele noastre,reteta originala a tortului,se prepara si se serveste la hotelul Sacher,din Viena.

Reteta originala,nu se stie,nu se divulga.

Blat

-130 g unt

-75 g zahar pudra

-1 baton vanilie

-150 g ciocolata amaruie

-6 oua

-50 g zahar to

-125 g faina

Umplutura

-300 g gem(nu dulceata) de caise(numai de caise)

Glazura

-100 ml apa

-150-160 g zahar

-150 g ciocolata amaruie

Categorii