Instructiuni de preparare
Tort Sacher
Untul(moale) se freaca, cu zaharul pudra si batonul de vanilie(miezul batonului);se freaca(manual sau electric),pina cind nu se mai simte zaharul(intre degete). Pe urma punem galbenusurile celor 6 oua,pe rind,mestecind dupa fiecare;se pune si ciocolata(topita pe aburi),imediat dupa galbenusuri.Ciocolata trebuie sa se racoreasca,putin,inainte de a se pune(dar nu mult timp,sa nu se intareasca). Separat,cele 6 albusuri se bat,punindu-se(in ploaie),cele 50 g de zahar tos. Cam 1/4-1/3 din comp.de albusuri(batute),se adauga primei compozitii(unt,ciocolata…),se amesteca,bine;se adauga,apoi,faina(cernuta),si se mesteca iar,bine,pina nu mai are cocoloase. Pe urma se pune restul de albus batut si se mesteca usor. Apoi,compozitia,se pune intr-o tava(cu diametrul de 24 cm),cu hirtie de copt.Nu e nevoie,neaparat,de tava cu fund detasabil. Se coace cca 45-50 minute, astfel:se pune tava in cuptorul preincalzit,la foc mediu;primele 15 minute usa cuptorului,trebuie sa fie intredeschisa(se poate pune o bucata de lemn,o lingura de lemn…,pt.siguranta).Dupa aceea,usa cuptorului se inchide si se continua coacerea inca aprox.30-35 minute. Cind blatul e rece,se scoate din tava,se taie in 2(pe orizontala). Asamblare:pe un platou se pune 1/2 blat si se unge cu 1/2 din cantitatea de gem;apoi se pune a 2-a jum. de blat si se unge cu a 2-a cantitate de gem(cca150 g). Peste se pune glazura:apa si zaharul se fierb(acoperite cu o farfurie),exact 4 minute;lingura cu care s-a amestecat in zahar+apa,se pune pe farfuria de pe sirop(sa nu se raceasca). In acelasi timp,ciocolata se topeste pe aburi;cind siropul e gata,se adauga la ciocolata topita,incetul cu incetul,mestecind tot timpul,fara foc;trebui sa obtinem o glazura neteda. O lasam sa se raceasca,mestecind,citeva secunde,apoi o turnam in mijlocul tortului si cu miscari rapide,o intindem,deasupra si pe margini. Tortul se lasa(peste noapte),la frigider. Tortul acesta e sufficient pt 12 persoane. Cind se serveste,se pune,linga(nu pe),un”mot”marisor de frisca,pe farfurie,linga tort. Dar eu, am pus frisca deasupra,pt.a ascunde unele greseli(glazura n-a fost rapid intinsa).