Tortulet 13 ianuarie
Reteta culinara Tortulet 13 ianuarie din categoria Torturi. Cum sa faci Tortulet 13 ianuarie
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Tortulet 13 ianuarie
13 ianuarie asta are tripla semnificatie, era ziua bunicii mele - mama tatalui, ziua nepoatei sale,Adriana ( 70 de ani cu lamultiani ) si ziua finei mele Cati- tot cu lamultiani ....pe prima am pomenit-o, a doua a primit tortul iar a treia a primit urarile de sanatate si iubire ( sa dat cu ''inglejii'' )......e pe minimalist , de aceea i-am zis tortulet....invat sa fac si chestii minimaliste.....
forma de tort cu pereti inalti si detasabili 14 cm 1 foaie de napolitana mica din care am taiat doua discuri cu diametrul de 14 cm 6 bomboane caramel Quality Street Jeleu de zmeura 150 g zmeura congelata 2 linguri zahar 10 g gelatina + apa rece cat sa acopere gelatina de 1 deget Mousse de banane 2 banane coapte cca 200 g 2 oua M 100 g ciocolata alba Belcolade 10 g gelatina 150 g smantana pt frisca 36% grasime ,batuta mai lejer 1 lingur plina cu drajeuri de ciocolata Decor nuca prajita si taiata grosier drajeuri colorate pt decorJelueu de zmeura : Zmeura congelata cu 2 linguri de zahar am pus-o intr-o craticioara si am pus-o pe foc cat sa ajunga la punctul de fierbere, am incercat sa nu zdrobesc prea rau zmeura. Am pus gelatina la hidratat in apa rece, apoi am incorporat-o in zmeura fierbinte si am omogenizat bine. Am lasat cca 5 min cat am pregatit eu forma de tort, am imbracat cu folie alimentara forma, apoi am asezat folie acetat peste folia alimentara, am turnat jeleul in forma si am dat forma la congelator 1 ora. Intre timp am decupat cele doua discuri din foaia de napolitana, am pus la topit bomboanele caramel , pe unul dintre discuri am intins caramelul topit . Am scos jeleul de la congelator , am asezat discul cu caramel peste jeleu si am lasat s ase intareasca cat timp am pregatit mousse-ul
Mousse de banane : Smantana pentru frisca am batut-o cat sa obtin varfuri moi. Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pasat bananele, nu le-am pasat cat sa devina un piure, am dorit sa obtin si bucatele de banana. Peste banane am adaugat cele doua oua si am omogenizat, am adaugat si ciocolata si am asezat castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit fluida. Am luat castronul de pe baia de abur , am incorporat gelatina hidratata, am omogenizat bine si am lasat sa scada tempratura sub 35 grade ( cca 15 min) apoi am incorporat frisca, la final am incorporat si drajeurile de ciocolata. Am turnat mousse-ul peste discul cu caramel. Apoi am asezat discul simplu din foaia de napolitana. Am bagat forma la congelator pana a doua zi. A doua zi am scos din congelator forma, am scos inelul si folia acetata am asezat o farfurie deasupra si am intors invers tortul, jeleu sa fie deasupra. Am ornat partea de mousse cu nuca prajita si taiata grosier, iar deasupra peste jeleu am presarat drajeuri colorate. N-am sectiune, tortul a plecat in plimbare direct la sarbatorita.
Ingrediente Tortulet 13 ianuarie
forma de tort cu pereti inalti si detasabili 14 cm
1 foaie de napolitana mica din care am taiat doua discuri cu diametrul de 14 cm
6 bomboane caramel Quality Street
Jeleu de zmeura
150 g zmeura congelata
2 linguri zahar
10 g gelatina + apa rece cat sa acopere gelatina de 1 deget
Mousse de banane
2 banane coapte cca 200 g
2 oua M
100 g ciocolata alba Belcolade
10 g gelatina
150 g smantana pt frisca 36% grasime ,batuta mai lejer
1 lingur plina cu drajeuri de ciocolata
Decor
nuca prajita si taiata grosier
drajeuri colorate pt decor