Torturi spirala cu zmeura si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

Reteta culinara Torturi spirala cu zmeura si La multi ani ! ( cu nr 1800) din categoria Torturi. Cum sa faci Torturi spirala cu zmeura si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Torturi spirala cu zmeura si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

 

Aceste torturi, reprezinta cele doua zerouri de la 1800, adica numarul de retete pe care le-am postat in cei 11 ani de cand am intrat in lumea Bucatarasului.Asa a fost sa fie sa iasa doua din motive motivate, n-am avut un platou mai mare sa fac spirala mare, asa ca am preferat sa fac doua spirale mici.......pana la urma nimic nu-i intamplator, Vali, sarbatoritul, este varul mamei si este mai mare ca mine cu 10 ani, iar Adrian este fiul lui cel mare, amandoi sunt nascuti pe 7 iulie, ca sa nu se certe ( asta in caz ca ajunge si Adrian prin zona) am facut cele doua torturi spiralate, ornate diferit .....))))))))))))))))))))))))))))))) Am profitat ca dupa ploaia si furtuna de zilele trecute zmeurica mea a zis sa ma rasplateasca cu inca 1 kg de zmeura, sa nu mai fiu suparata ca fulgerul mi-a trasnit solarul si l-a cam facut franjuri......bune, rele, frumoase, urate, vesele, triste, cam asta-i viata si eu iar bat campiile cu succes, adica dau dintr-una in alta. La multi ani, Vali si Adrian ! La multi ani mie pentru 1800 retete !

Blat ( cantitatile pt. un blat, se fac doua blaturi ) 4 galbenusuri 25 g zahar 45 g lapte cu 3,5% grasime 35 g ulei ( am cantarit totul in grame, desi am si ml la cantar dar mi-a fost lene sa tot schimb unitatea de masura, sa o zic pe aia dreapta am uitat si am mers pe grame) 4 albusuri un praf de sare 75 g zahar 75 g faina 5 g praf de copt Crema 4 galbenusuri extract de vanilie sau esenta de vanilie ( pui cat te lasa sufletul ) 50 g zahar 20 g amidon de porumb 180 g lapte cu 3,5% grasime 500 g smantana pt. frisca cu 36 % grasime 100 g lapte condensat Jeleu de zmeura 500 g zmeura proaspata sau inghetata 90 g zahar 50 g apa daca zmeura e proaspata 30 g amidon 50 g apa rece zeama de la 1/2 lamaie Sirop sirop de zmeura diluat cu apa rece Decor zmeura

Blat : Am folosit tava de la cuptor cu dimensinea de 38 cm/ 30 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare, am adaugat 75 g zahar si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma.galbenusurile impreuna cu 25 g zahar le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat laptele si uleiul si am mai mixat 1 min. Am incorporat faina si praful de copt cernute, la final am incorporat albusurile cu miscari lente de jos in sus. Am intins copozitia in tava, am bagat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 10-12 min, nu mai mult. Am scos tava din cuptor am lasat sa se raceasca bine, am dezlipit blatul de hartia de copt, am taiat marginile si am obtinut un blat cu dimensiunea de 34/24 cm. Am impartit in 4 fasii lungi cu lungimea de 34 cm cu latimea de 6 cm. Am procedat la fel si pentru cel de-al doilea blat.

Crema :Intr-un castron de inox am pus 4 galbenusuri cu 50 g zahar si extractul de vanilie, am amestecat bine cu un tel, am adaugat si amidonul si laptele rece, putin cate putin avand grija sa nu se formeze cocoloase. Am pus castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana a inceput sa se igroase crema. Am luat acstronul d epe baia de abur, am asezat folie alimentara direct peste crema si am lasat-o sa se raceasca. Cat a stat la racit am scos smatana pentru frisca si laptele condensat de la frigider, le-am pus intr-un bol inalt si le-am mixat pana am obtinut o crema ferma. Jumatete din crema obtinuta am incorporat-o in crema de vanilie racita bine.Cu jumatatea de crema cu frisca si lapte condensat am imbracat si ornat cele doua tortulete.

Jeleu : Am pus intr-o craticioara zmeura proaspata si apa, am pus pe foc si am amestecat pana ce a ajuns la punctul de fierbere, apoi am luat de pe foc craticioara si am bagat blenderul in zmeura. Amestecul obtinut l-am dat printr-o sita sa elimin semntele. Pasta de zmeura obtinuta am pus-o in alta craticioara, am adaugat 90 g zahar, zeama de lamaie si amestecul de apa si amidon. Am pus pe foc si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase. Am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca bine.

Sirop : Aici a fost simplu, deja aveam sirop de zmeura facut, asa ca doar l-am diluat cu apa.

Asamblare : Cum am specificat mai sus in descrierea blatului, am taiat in fasii blatul, am lasat fasiile una langa alta, am insiropat bine fiecare fasie, apoi am intins un strat de jeleu, de colo pana colo, peste jeleu am intins un start de crema cu vanilie. Am luat prima fasie si am rulat-o, apoi am asezat-o pe platou in centru, dupa care am venit cu restul de fasii si le-am asezat in cerc pe langa fasia rulata pusa in centru, asa am format o spirala. Am imbracat spirala cu crema de frisca si lapte condensat. Am procedat la fel si cu al doilea blat. Am bagat ambele blaturi in lada frigorifica pentru 20 min, ca sa le pot orna ( ca la ce caldura e afara nu prea statea crema intepenita).Am scos pe rand blaturile si le-am ornat cu crema si jeleul raamse, apoi am decorat cu zmeura. Simplu ca '' buna ziua''. La multi ani sarbatoritilor.

PS. Am facut intai crema, apoi jeleul si la sfarsit blaturile, asta daca va uitati pe fotografii si nu pricepeti dece e crema, apoi jeleul....

Ingrediente Torturi spirala cu zmeura si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

Blat ( cantitatile pt. un blat, se fac doua blaturi )

4 galbenusuri

25 g zahar

45 g lapte cu 3,5% grasime

35 g ulei ( am cantarit totul in grame, desi am si ml la cantar dar mi-a fost lene sa tot schimb unitatea de masura, sa o zic pe aia dreapta am uitat si am mers pe grame)

4 albusuri

un praf de sare

75 g zahar

75 g faina

5 g praf de copt

Crema

4 galbenusuri

extract de vanilie sau esenta de vanilie ( pui cat te lasa sufletul )

50 g zahar

20 g amidon de porumb

180 g lapte cu 3,5% grasime

500 g smantana pt. frisca cu 36 % grasime

100 g lapte condensat

Jeleu de zmeura

500 g zmeura proaspata sau inghetata

90 g zahar

50 g apa daca zmeura e proaspata

30 g amidon

50 g apa rece

zeama de la 1/2 lamaie

Sirop

sirop de zmeura diluat cu apa rece

Decor

zmeura

Categorii