Vol- au- vent cu somon fumée in sos de homar cu coniac si salata de fenicul cu portocale

Timp de preparare o ora si 25 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Vol- au- vent cu somon fumée in sos de homar cu coniac si salata de fenicul cu portocale

Vol- au- vent pentru elvetieni si belgieni, « bouchée à la reine » pentru francezi, este un aluat foiletat care se prepara in varianta traditionala cu garnitura de pui si ciuperci sau momite de vita cu coltunasi in sos de unt si faina legat cu oua, condimentat cu nucsoara si piper, sau cu creier de vita si sos de lamaie, sau cu coquilles Saint-Jacques, sau…sau…Vol-au-vent da frau liber imaginatiei si artei culinare la absolut pentru un aperitiv sau ca fel principal servit la o masa simandicoasa sau o cina romantica in doi, sau o cina in familie, etc. Originea lui se pare ca se afla in timpul domniei lui Ludovic al XV-lea, sotia sa, regina Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska, de origine poloneza, fiind cea care l-a preparat pentru prima data, de unde si numele de « bouchée à la reine ». Reteta de mai jos, este « inventia » mea ! Daca doriti o puteti prepara la fel sau daca nu…dati frau liber imaginatiei. Pateurile: daca vreti sa preparati « la « bouchée à la reine », avand deja, presupunem, aluatul frantuzesc, sa trecem la treaba. Intindeti foaia pe masa de lucru presarata cu faina si taiati cu o forma daca aveti in dotare, daca nu cu un pahar cu gura mai larga, cercuri de aluat. Baza trebuie sa fie un cerc plin, pe care il intepati cu furculita sa iasa aerul, iar pe celelalte le decupati inca odata cu un alt pahar mai mic. Cerculete le asezati unele peste altele, atatea cat doriti sa fie de inalt vol-au vent (ul) ! si le lipiti intre ele cu galbenus de ou batut. Puteti sa puneti 3-4 straturi, de exemplu, mai ales daca sunteti la prima…abatere ! La urma ungeti cu galbenus de ou intregul vol-au-vent crud. Le coaceti la cuptorul preincalzit , intr-o tava neunsa cu nimic, la foc moderat. Daca doriti, puteti sa preparati pateurile si cu o zi inainte, dar sa le tineti intr-un prosopel de bucatarie din bumbac. Sosul : amestecati jumatate din cantitatea de somon fumée cu frisca lichida si carnea de homar. Apoi adaugati coniacul, curry, nucsoara, sare, piper, zaharul brun si ciupercile rehidratate in apa calda. Umpleti pateurile de vol-au-vent cu sos, le ornati cu ciuperci, fasii de somon si ceva verdeata. Restul de sos il asezati pe farfurie in jurul pateului. Le puteti servi cu salata de fenicul cu portocale (vezi reteta la Etichete : Salate) ! Repet, aceasta este o idee, dar le puteti umple cu pasta de branza, icre chiar cu salata de vinete, etc,etc…samad !

Ingrediente Vol- au- vent cu somon fumée in sos de homar cu coniac si salata de fenicul cu portocale

Pentru 4 persoane : 4 vol-au-vent (din aluat frantuzesc

vezi retea la Etichete :Aluaturi)

2 galbenusuri

250 g somon afumafumat

o conserva carne de homar

3 linguri coniac

150 g ciuperci negre deshidratate

50 g frisca lichida

un varf de cutit de curry

nucsoara

sare

piper

½ lingurita zahar brun.

Categorii