Zacusca de hribi

Timp de preparare 4 ore si 30 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Zacusca de hribi

Pe la noi toata lumea este innebunita dupa ciuperci. Ciuperca este un dar al pamantului si o fala a bucatariei noastre.Avem sumendenii si o gasim pretutindeni.Dupa ploaie ies cu duiumul, odata cu mezinul lor sarac, buretele de fag.Dar parca niciuna nu ajunge sa aiba gustul suprem ca si al hribilor. Satenii petrec zile intregi umbland prin padure dupa hribi care mai de care mai frumosi. E minunata drumetia, dar si mai minunat este produsul finit pe care il fac din ele: zacusca de hribi. Nu cunosc pe nimeni, dar absolut pe nimeni caruia sa nu ii placa zacusca de hribi.Tocmai pentru ca este inexplicabil de buna, am facut-o ''vedeta'' in camara mea:). Ca sa fac o zacusca de hribi, asa, ca la mama acasa, este musai sa o fac pe pirostrii.Gustul, mirosul, consistenta...nu stiu cum sa va zic dar, parca este altfel si in plus, ciuperca isi pastreaza intreaga abilitate si savoare. Enjoy! Hribii ii spalam bine, le curatam piciorusele de pamant sau alte impuritati si ii dam prin masina de tocat carne sau, prin robot. Punem ardeii capia bine spalati la copt pe un gratar sau pe o plita.Cand sunt copti ii curatam de pielita, de cotor si ii tocam marunt. Gogosarii ii spalam si ii curatam de cotor.La fel ii maruntim cu un robot. Ceapa o curatam si o tocam marunt. Morcovii ii spalam, ii curatam si ii dam prin razatoarea mica. Intr-o cratita mare punem jumatate din cantitatea de ulei.Adaugam ceapa si o calim pana devine sticloasa si se inmoaie. Punem apoi morcovii si ii lasam la calit pana s-au inmuiat si uleiul s-a colorat bine in portocaliu. Urmeaza sa punem ardeii capia, gogosarii, piperul, maghiranul, foile de dafin si cateii de usturoi.Calim bine toate legumele in continuare pana lichidul pe care il lasa se evapora si uleiul incepe sa se ridice la suprafata. In alta cratita mai mica punem restul de ulei si calim la foc mic hribii tocati.Amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda de fundul cratitei.Sunt gata cand uleiul se ridica la suprafata. Rasturnam hribii fripti in cratita cu legumele, adaugam bulionul, potrivim gustul cu sare si lasam sa fiarba la foc mic, cam 1-1.5 ore, pana lichidul se evapora, zacusca incepe sa se ingroasa si uleiul se ridica la suprafata. Cand este gata o luam de pe foc.Punem zacusca in borcane curate si sterilizate dupa care le capsam. Asezam borcanele intr-o cratita mai mare pe fundul careia am pus un prosopel.Turnam apa cam o treime din inaltimea borcanelor si le acoperim cu un alt propsop.Punem cratita pe foc si lasam borcanele la dunst pentru 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba. Cand timpul a trecut, oprim focul si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert.A doua zi, completam cu apa si le mai dam inca o data la dunst. Dupa ce am terminat de sterilizat toata zacusca si cand borcanele sunt reci, le depozitam intr-un loc rece si intunecos. La iarna s-aveti pofta mare!!!

Ingrediente Zacusca de hribi

-2 kg. hribi mai tineri

proaspeti

-2 kg. ardei rosii capia

-2 kg. gogosari rosii

-1 kg. ceapa rosie si galbena

-1 kg. morcovi

-800 ml. suc de rosii

-10-12 foi de dafin

-1 lingurita piper boabe

-1/2 lingurita maghiran

-5-6 crengute de cimbru proaspete

-2 catei de usturoi

-sare dupa gust

-1 l. ulei

Categorii