Zhavoronki sau "mucenici" rusesti
Reteta culinara Zhavoronki sau "mucenici" rusesti din categoria Dulciuri. Specific Rusia. Cum sa faci Zhavoronki sau "mucenici" rusesti
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Zhavoronki sau "mucenici" rusesti
Cunoasteti proverbul "Ciocarlia cu primavara si randunica cu vara"? Pe 22 martie biserica ortodoxa rusa sarbatoreste pe cei 40 de mucenici. Spre deosebire de obiceiul romanesc, obiceiul rus, este de a face din aluat de cozonac sau briosa patruzeci “Zhavoronki”, briose mici, în formă de "ciocarlie". Ciocarliile sunt considerate ca primele păsări care se intorc în Rusia, vestind începutul primăverii. Cum inceputul primaverii coincide cu praznuirea celor 40 de martiri, această tradiție de a face ciocarlii in loc de opt-uri, a fost adoptată pentru a comemora mucenicii.
Ingrediente Zhavoronki sau "mucenici" rusesti
300g faina
1 ou
12 cl de lapte
30 g de unt la temperatura camerei
1 pliculet de drojdie uscata
1 lingura ulei
2 linguri zahar
1 plic de zahar vanilat
un praf de sare
1 galbenus de ou
pepite de ciocolata