Gratte-Paille
Gratte-Paille este o brânză cu cremă triplă franceză produsă în Tournan-en-Brie. Brânza este făcută din lapte crud de vacă și smântână și are formă de pâine. Se lasa la maturat 6-8 saptamani, iar cu cat se coace mai mult, cu atat pasta devine mai puternica. Sub coaja sa înflorită, textura este cremoasă, mătăsoasă și aerisită. Brânza se topește în gură cu arome sărate, untoase, dulci, lăptoase și ciuperci, cu note de paie și nuci. Numele Gratte-Paille se referă la un drum străvechi din apropierea făgăriei, unde tufișurile de pe marginea drumului obișnuiau să zdrobească trăsurile care treceau. Brânza este maturată pe un pat de paie, care lasă și urme vizibile pe coajă și îi conferă arome pământești. Se recomandă să se întindă Gratte-Paille pe pâine crustă și să se asorteze cu vinuri roșii deschise sau spumante.
Origine: Tournan-en-Brie
Categorie: Brânză