Aperitiv placinte cu cartofi la Panini Maker, de post

Reteta culinara din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Aperitiv placinte cu cartofi la Panini Maker, de post

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Aperitiv placinte cu cartofi la Panini Maker, de post

 

Am avut pofta de niste placinte cu cartofi preparate la acest aparat, asa ca m-am pus pe treaba. Fara sa imi dau seama, la final am constatat ca sunt de post. Au iesit super bune iar daca nu le vreti de post, puteti incerca diferite umpluturi cu sunca, cascaval, branza, ce va place voua. Ulterior am pregatit si ultima varianta, nu biruiam cu coptul lor la cat de repede se evaporau din farfurie. Aceasta varianta de post mi-a placut tare mult. Si pentru ca se apropie postul Pastelui este o reteta numai buna pentru acele zile. Cantitatile vor fi cu aproximatie pentru ca le-am facut dupa ochi.

Aluat:

500 g faina alba 1 lgt sare 5 g drojdie uscata putin zahar cca 250 ml apa calduta 2-3 lg ulei de masline

Pt. umplutura:

cartofi fierti in coaja 1-2 buc ceapa alba ulei pt calit 1-2 lgt boia dulce sare, piper dupa gust

Aluatul: In bolul robotului se pune faina, sarea pe margine, drojdia si zaharul. Se toarna jumatate din cantitatea de apa calduta si se porneste mixerul pentru framantare. Se toarna cate putin din restul de apa calduta. Daca considerati ca mai este nevoie, mai adaugati putina apa. La final se toarna uleiul si se lasa sa framante bine aluatul pana devine omogen si nu se lipeste de peretii vasului. Cand este gata, se acopera aluatul si se lasa la dospit cca o ora.

Umplutura: Se fierb cartofii in coaja in apa cu putina sare. Dupa ce au fiert, se scurg de apa, se lasa sa se raceasca pentru a putea fi curatati. Se dau pe razatoarea cu gauri mari.

Ceapa se curata, se taie marunt si se pune la calit intr-o cratita, cu uleiul. Cand incepe sa devina translucida, se pune boiaua, se amesteca repede sa nu se arda apoi se toarna cartofii. Se amesteca bine, se condimenteaza cu sare si piper, se mai lasa putin apoi se iau de pe foc. Se lasa sa se racoreasca.

Se rupe din aluat o bucata care se intinde pe masa de lucru infainata. Se pune deasupra cartofii cu ceapa, lasand marginile libere. Se impacheteaza aluatul astfel incat sa nu iasa cartofii afara. Se aplatizeaza usor si se pune in aparatul bine incins. Se inchide aparatul si se lasa pana se rumeneste frumos placinta. 

La fel se procedeaza si cu restul de aluat. 

Se pot servi atat calde cat si reci, optional cu un iaurt, sana, kefir, etc. Pofta buna!

Ingrediente Aperitiv placinte cu cartofi la Panini Maker, de post

500 g faina alba

1 lgt sare

5 g drojdie uscata

putin zahar

cca 250 ml apa calduta

2-3 lg ulei de masline

cartofi fierti in coaja

1-2 buc ceapa alba

ulei pt calit

1-2 lgt boia dulce

sare, piper dupa gust

Categorii