Apertitiv saleuri de casa (2)
Reteta culinara din categoria Aperitive / Garnituri. Cum sa faci Apertitiv saleuri de casa (2)
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Apertitiv saleuri de casa (2)
Saleurile cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea prăjituri, parcă ar merge niște saleuri cu cașcaval. Am adaptat rețeta pe care o am de la părinții mei, după cum le pregăteau și lor, când erau copii, mamele lor. „Bunatati pentru Craciun”
INGREDIENTE
Într-un vas adânc se amestecă 250 g făină cu apa și sarea, se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină, se frământă pentru 5 minute, până se obține un aluat bun de întins, dar pufos. Până acum, e simplu, seamănă cu cel pe care îl fac la mucenicii muntenești doar că în cantități mai mari. Se dă aluatul la frigider pentru 30 de minute.
Se scoate aluatul din frigider, se întinde în foaie subțire, se așază în mijloc blocul de unt, care se bate cu făcălețul până se face foiță. Tata îmi povestește că așa îl făcea mama lui, doar că folosea osânză, vă dați seama că sunt mult mai bune astfel, însă fiecare folosește ce are și ce-i place!
Se întinde și se împăturește aluatul, reluând acest proces de 3 ori, apoi se dă la frigider. Eu l-am dat peste noapte la frigider, pentru că am avut mai multe rețete de pregătit și le-am făcut în etape (ca să nu se adune toate în ultima zi).
A doua zi, se împarte aluatul în bucăți mai mici, pentru a lucra mai ușor cu el. În plus, se lucrează greu cu el dacă se încălzește grăsimea pe care o conține.
Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină pe masa de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie grosuţă, care se taie fâşii cu un cuţit dat prin făină sau o rolă pentru patiserie.
Se unge cu ou bătut, apoi se presară cașcaval ras.
Se aşază saleurile într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 18 minute sau până devin aurii.
Se lucrează la fel şi aluatul rămas. Se obțin 3 tăvi cu saleuri.
Timp de pregătire: 1h 30min
Timp de coacere: 18 min/fiecare tavă
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/saleuri-de-casa-reteta-2.html
Ingrediente Apertitiv saleuri de casa (2)
250 g făină (+ pentru înfăinat),
150 ml apă rece,
250 g margarină/unt/osânză,
1 linguriţă sare,
5 g praf de copt,
100 g caşcaval ras pentru ornat;
1 ou bătut bine pentru uns aluatul.