Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

Reteta culinara Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

 

Sarmalele sunt una din mâncărurile mele preferate, dar îmi plac în egală măsură și ardeii umpluți, roșii/gulioare umplute sau sarmalele învelite în frunză de viță de vie. De data asta m-am gândit la ardei umpluți, cu ciuperci (ghebe măcinate, din propria cămară) și orez, de post. Dar mi-a rămas ceva compoziție așa că am făcut și sarmăluțe-n foi de viță, tot de post! Din ingredientele de mai jos am făcut 8 ardei umpluți, mari și 26 sărmăluțe în foi de viță!    

8 ardei și frunze de viță de vie, din congelator 1/2 kg ciuperci champignon/pleurotus 1 ceapă mai mare 2 rădăcini de morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 bucată mică de țelină 200-250 ml suc de roșii (sau pastă de tomate) 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele 2 pahare cu orez sare de bucătărie, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce, după gust

Se scot ardeii și frunzele de viță de vie, din congelator, ca să se dezghețe. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs.

Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine. Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică sau mare, după preferință.

Observație: Eu am folosit 1 borcan de 800 ml cu ciuperci măcinate (ghebe), din cămară iar ceapa și legumele le-am mărunțit cu un chopper!

Se toarnă uleiul într-o tigaie, se încinge bine și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi orezul, ciupercile și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci și de la sucul de roșii, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăii. Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se asezonează cu condimente, după gust și preferință.

După ce mixtul de legume s-a răcit, începem să umplet ardeii și să împachetăm sarmalele! Nu le umplem la refuz, deoarece orezul se umflă, prin fierbere!

Ardeii îi punem într-un vas potrivit, în așa fel încât să nu se răstoarne. La nevoie punem deasupra, o farfurie ca să-i mențină mereu acoperiți.

Așezăm sarmalele într-un vas, iar deasupra punem un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine.

Turnăm apă până ce acoperă ardeii/sarmalele și lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu se împrăștie compoziția. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca ardeii/sarmalele să fie mereu acoperite. După cam o oră, oprim focul (gustăm dacă sunt fierte!) și lăm să se răcească cu capacul pus pe oală. S-ar putea să nu dureze nici măcar o oră, deoarece legumele fierb mult mai repede decât carnea.

Ardeii/sarmalele de post, cu ciuperci și orez, se pot servi cu mămăliguță și ardei iute dacă doriți.

Poftă bună!

 

 

Ingrediente Ardei si sarmalute cu ciuperci si orez, de post

8 ardei și frunze de viță de vie, din congelator

1/2 kg ciuperci champignon/pleurotus

1 ceapă mai mare

2 rădăcini de morcov

1 rădăcină pătrunjel

1 bucată mică de țelină

200-250 ml suc de roșii (sau pastă de tomate)

5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru sotat legumele

2 pahare cu orez

sare de bucătărie, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei dulce, după gust

Categorii