Baclava cu nuca

Reteta culinara Baclava cu nuca din categoria Prajituri. Specific Turcia. Cum sa faci Baclava cu nuca

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Baclava cu nuca

 

Din câte știu, baclavalele nu se fac doar cu nucă, dar acestea sunt cele mai des preparate și găsite la vânzare. Am mai făcut baclava în urmă cu foarte mulți ani, dar după câte se pare, atunci primisem o rețetă incompletă, așa că după ce mi-am dat seama de aceasta, mi-am tot dorit să fac într-o zi această rețetă. Și m-am decis mai ales când, bolnavă fiind, dar dorind să mânânc ceva dulce (pentru că sunt dependentă...) am mâncat niște baclavale cumpărate de soțul meu din comerț. Nu se simțea aproape deloc gustul de nucă, ceea ce mi s-a părut nu numai un afront adus cumpărătorilor, ci și acestei rețete vestite. Așa că în urmă cu vreo două săptămâni am făcut baclavale așa cum îmi plac mie...

1 pachet de foi de plăcintă 300 grame de nucă rumenită și măcinată 200 grame de unt topit 30 ml de ulei de floarea soarelui Pentru sirop: 500 ml de apă 400 grame de zahăr tos 2 linguri de apă de flori de portocal Pentru decor: 75 grame de fistic mărunțit

Nuca se rumenește în cuptor și se macină.

Se amestecă uleiul cu untul topit și se omogenizează.

Se unge tava de copt cu unt și se întinde foarte bine o foaie de plăcintă care se unge, de asemenea, cu amestecul de unt și ulei.

Se pune a doua foaie, se întinde bine, se presează puțin și se unge cu amestecul de ulei și unt topit. Se suprapun astfel o jumătate din totalul de foi de plăcintă, se întind și se presează puțin, după care fiecare se unge cu unt topit și ulei, dar nu excesiv.

Nuca măcinată se distribuie uniform pe foile de plăcintă unse cu unt topit și ulei.

Se pune pe rând restul de foi de plăcintă și fiecare se întinde/presează/unge.

Se porționează baclavaua cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se toarnă restul de unt topit+ulei, mai ales pe la tăieturi, ca să pătrundă bine.

Se dă tava cu prăjitura la cuptor, la foc mediu, timp de 30-35 minute.

Între timp se prepară un sirop ușor legat și când se răcește, se adaugă apa de flori de portocal.

Când baclavaua s-a rumenit, se scoate din cuptor și se toarnă deasupra siropul, pe toată suprafața prăjiturii.

Se decorează pătrățelele de baclava cu fistic mărunțit și se dă tava la frigider pentru câteva ore, pentru ca foile să se însiropeze.

După acest interval de timp, se mai taie porțiile de baclava, dacă s-au lipit între ele și se pun pe tava de servit.

Ingrediente Baclava cu nuca

1 pachet de foi de plăcintă

300 grame de nucă rumenită și măcinată

200 grame de unt topit

30 ml de ulei de floarea soarelui

Pentru sirop:

500 ml de apă

400 grame de zahăr tos

2 linguri de apă de flori de portocal

Pentru decor:

75 grame de fistic mărunțit

Categorii