Instructiuni de preparare
Budinca de vinete
Se spală legumele şi se lasă la scurs. Vinetele se taie pe lateral în felii de 1 cm grosime şi se aşează într-o strecurătoare sau sită, presărate cu sare, să se curgă de zeama pe care o vor lăsa din abundenţă, pentru aproximativ 30 de minute sau chiar o oră. Dacă am cumpărat roşii, acestea trebuiesc opărite în apă cloclotită un minut, apoi scurse într-o strecurătoare şi decojite, iar miezul va fi tăiat cubuleţe mici şi pus întrun bol separat. La sfârşit, adăugăm peste ele 1 linguriţă de zahăr tos. Tocăm ceapa mărunt şi căţeii de usturoi spălaţi şi decojiţi în prealabil şi îi punem împreună la călit cu 50 ml de ulei, până devin moi şi lucioşi, apoi stingem cu roşiile tăiate sau roşiile din conservă diluate cu bulionul sau sucul de roşii la care am adăugat o linguriţă de zahăr. Adăugăm şi condimentele - sarea, piperul alb, oregano, cimbru şi busuioc, şi le lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sos. Spălăm ardeii, îi tăiem în patru şi îi spălăm şi pe interior, le curăţăm lamelele interioare, sâmburii şi cotoarele, iar coaja lor o tăiem fideluţă. Când am terminat, îi adăugăm peste compoziţia cu roşii şi lăsăm totul să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi punem vasul deoparte. Într-o tigaie sau cratiţă, punem ulei de 2-3 degete şi îl lăsăm la încins. Spălăm feliile de vinete cu un jet de pă rece, le stoarcem uşor şi le trecem pe rând prin făină albă, apoi le punem pe rând în cratiţa cu ulei să se rumenească câte un minut pe fiecare parte. Le scoatem, le scurgem de ulei bine, şi le aşezăm suprapuse într-un vas separat. După ce am terminat cu toate vinetele, trecem la montatul budincii, într-o tavă de copt, astfel: - ungem tava uniform cu ulei şi o tapetăm cu pesmet peste tot, - aşezăm un rând de vinete, unele lângă altele, - punem compiziţia de roşii cu ardei şi ceapă peste ele, folosind o lingură, în aşa fel încât să ajungă peste tot, - adăugăm al doilea strat de felii de vinete şi - presărăm deasupra puţin pesmet. Punem tava la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute, până vedem că vinetele arată rumenite deasupra şi uleiul s-a ridicat deasupra lor. Dacă dorim, putem presăra puţin parmezan şi le mai lăsăm 5 minute, apoi scoatem tava şi o lăsăm să se răcească. Se serveşte rece, ca aperitiv sau fel simplu de mâncare.