Instructiuni de preparare
Bulz ciobanesc
Bulzul ciobanesc nu este o mamaliga simpla cu branza si carnat, este un bulgare de aur, cu dantela din branza si o coronita de ou. Asteaspta fierbinte sa il descoperi, incet, cu toate papile gustative. Si cand te declari multumit de gustul lui, iei o dusca de tuica fiarta si treci la fapte mari, caci te asteapta inca unul in cuptor. Nu poti manca doar unul, ar fi curata nebunie sa te opresti din a savura imbucaturi faine de mamaliga cu carnat si branza topita. Si daca nu e cu suparare, inchin un paharel cu tuica, va spun “noroc” si va poftesc la masa! Pentru inceput pregatim umplutura bulzului: radem branzeturile si le amestecam, apoi prajim carnatii taiati felii si restul de mezeluri, slanina, sunca, orice afumatura avem la indemana. Toata savoarea bulzului se afla in aceasta tigaie, asa ca alegem ce ne place mai mult din aceasta categorie. Continuam cu pregatirea mamaligii: punem apa la fiert cu sare, daca se poate intr-un ceaun (tuci). Cand apa da in clocot punem malaiul in ploaie si incepem sa amestecam cu un tel la inceput. In primele 5 minute amestecam fara intrerupere, astfel incat sa nu obtinem cocoloase. Cand mamaliga incepe sa sa fie mai consistenta, inlocuim telul cu o lingura de lemn. Din acest moment mai fierbem mamaliga in jur de 10 minute, amestecand cat de des putem, pentru a nu se lipi. Rasturnam mamaliga pe un fund mare de lemn. O portionam in 6 bucati egale, pe care le intindem cu o lingura umezita. Le umplem cu branza si afumatura, apoi le modelam cu mainile umezite sub forma de bile. Le punem intr-un vas termorezistent, uns cu uleiul in care am prajit carnatii. Bulgarii de mamaliga ii stropim cu acelasi ulei si ii dam la cuptorul preancalzit la 200°C pentru 20-25 minute. Punem tuica la fiert si asteptam sa se faca in cuptor minunea ce o vom servi cu branza rasa deasupra, putina slanina si eventual cu un ou ochi. Pofta buna! Descopera alte retete delicioase pe blogul Diva in Bucatarie.