Afinata de casa

Reteta culinara din categoria Bauturi. Specific Romania. Cum sa faci Afinata de casa

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Afinata de casa

 

Afinele sunt fructe de pădure sau de cultură, de culoare albastră, foarte bogate în antioxidanți și vitamina C. Atât frunzele cât și fructele au proprietăți astringente datorită taninului pe care-l conțin. Au acțiune antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică. Se recomandă în diabet (scade nivelul zahărului din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic. Afinele se consumă atât în stare proaspătă cât și congelate. Se folosesc la prepararea afinatei, o băutură alcoolică foarte apreciată, precum și la prepararea unor dulciuri. Dar mare atenție, afinata trebuie consumată cu moderație ca să nu ne îmbătăm. Ca și vișinata, afinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine afinata.  Se lasă la macerat cam 2-3 săptămâni, în cămară la răcoare și întuneric, după care se mai poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Fructele rezultate în urma preparării afinatei pot fi consumate așa sau pot fi folosite la prepararea unor prăjituri.  Din ingredientele de mai jos au rezultat 4,5 l de afinată, pe care am pus-o la cămară, în 9 sticle (de 500 și 700 ml).

Ingrediente Afinata de casa

3 kg afine

1,5-2 kg zahăr

2,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade

zeama de la o lămâie (opțional)

Categorii

Plăcintă cu ciuperci și foietaj - Rețeta simplă și gustoasă

Plăcintă cu ciuperci și foietaj - Rețeta simplă și gustoasă

Plăcintă cu ciuperci și foietaj - Rețeta simplă și gustoasă - Cum se prepara Plăcintă cu ciuperci și

Plăcintă cu smochine și brânză Camembert - Combinația care te va cuceri prin gust și aromă

Plăcintă cu smochine și brânză Camembert - Combinația care te va cuceri prin gust și aromă

Plăcintă cu smochine și brânză Camembert - Combinația care te va cuceri prin gust și aromă - Cum se

Cornuri cu branza sarata - Reteta gustoasa si spornica

Cornuri cu branza sarata - Reteta gustoasa si spornica

Cornuri cu branza sarata - Reteta gustoasa si spornica - Cum se prepara Cornuri cu branza sarata - R

Tarta rustica cu rosii si cascaval, un aperitiv gustos si rapid

Tarta rustica cu rosii si cascaval, un aperitiv gustos si rapid

Tarta rustica cu rosii si cascaval, un aperitiv gustos si rapid - Cum se prepara Tarta rustica cu ro

Rețeta de Bouyourdi - Aperitiv grecesc savuros și ușor de preparat

Rețeta de Bouyourdi - Aperitiv grecesc savuros și ușor de preparat

Reteta culinara Rețeta de Bouyourdi - Aperitiv grecesc savuros și ușor de preparat din categoria Ape

Bulete de cașcaval - Aperitiv crocant și delicios

Bulete de cașcaval - Aperitiv crocant și delicios

Reteta culinara Bulete de cașcaval - Aperitiv crocant și delicios din categoria Aperitive / Garnitur

Tarta rustica cu rosii si cascaval

Tarta rustica cu rosii si cascaval

Reteta culinara Tarta rustica cu rosii si cascaval din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Rom

Pâine umplută cu brânză și bacon - Rețeta delicioasă și rapidă

Pâine umplută cu brânză și bacon - Rețeta delicioasă și rapidă

Pâine umplută cu brânză și bacon - Rețeta delicioasă și rapidă - Cum se prepara Pâine umplută cu brâ