Carbonnades à la flamande - vita cu ceapa, in sos de bere
Instructiuni de preparare Carbonnades à la flamande - vita cu ceapa, in sos de bere
Se incinge cuptorul. Carnea taiata cubulete se usuca cu servetele de hartie si se rumeneste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune de-o parte. In uleiul ramas se prajeste ceapa vreo 10 minute, pana capata culoare. Se ia de pe foc, se amesteca cu usturoi, sare si piper.
Intr-o oala se pune jumatate din carne si se acopera cu jumatate din ceapa, apoi se mai trage un strat din restul carne si restul de ceapa. Se toarna deasupra supa de vita fierbinte & berea si se adauga zaharul brun, patrunjelul, cimbrul si frunza de dafin. Se pune oala inapoi pe aragaz si se aduce la punctul de fierbere.
Se pune apoi capac si se da la cuptor la foc mic, vreo 2 ore si jumatate, pana ce carnea e frageda de-o rupi cu furculita. Atunci se scurge sosul rezultat (care inca nu e prea legat) intr-o cratita mai mica. Se adauga amestecul de amidon si otet si se omogenizeaza, apoi se lasa la fiert vreo 3-4 minute. Daca mai e nevoie, se mai adauga sare si piper.
Pentru ca asta e un fel de mancare in care aromele sunt mai puternice dupa ce au avut timp sa se intrepatrunda, poate fi facut si din timp - va fi mai bun a doua zi. Cand te hotarasti totusi sa-l mananci, se pune oala fie in cuptor, fie pe aragaz si se mai lasa la fiert 4-5 minute, pana se incalzeste bine. Cartofi fierti, cu patrunjel si unt, merg foarte bine langa.
Ingrediente Carbonnades à la flamande - vita cu ceapa, in sos de bere
1,3-1,4 kg carne de vita taiata cubulete
3 linguri de ulei
600 g de ceapa taiata solzisori
4 catei de usturoi tocati marunt
240 ml supa de vita
700 ml bere neagra
2 linguri de zahar brun
6 fire de patrunjel
1 frunza de dafin
jumatate de lingura de cimbru uscat
1 lingura si jumatate de amidon, amestecat cu 2 linguri de otet de vin alb