Cartofi franţuzeşti(2 variante)

Timp de preparare o ora si 30 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Cartofi franţuzeşti(2 variante)

Varianta românească: Se fierb cartofii în coajă, iar ouăle tari. Se curăţă toate. O cratiţă sau o tavă se unge cu unt şi se presară cu puţin pesmet. Se pun pe rând cartofii felii, se presară brânză rasă, oua felii. Se repeta până se termină. Deasupra sa fie cartofi peste care se pune puţină brânză. Din ouăle proaspete(bătute bine) şi din smântănă se face un sos. Se adaugă sare şi piper. Se toarnă sosul peste compoziţie şi se pune la cuptor până se rumeneşte deasupra. Se serveşte cu castraveţi acri sau cu salată verde. Varianta franţuzească: Curăţă cartofii, taie-i cubuleţe(ca la piure), spală-i bine, scurge apa, apoi tamponează-i cu o cârpă să nu mai aibă apă. Căleşte ceapa în ulei, adaugă apoi cartofii. Amestecă sa se aurească pe toate părţile cartofii. Adaugă baconul bucăţele şi mai lasă puţin. Curăţă coaja de la caşcaval, taie-l în 2 sau 4). Pregăteşte o tavă pe care o freci cu usturoi. Preîncălzeşte cuptorul la 200°C (termostat 6-7). Varsă în tavă un rând de amestec de cartofi, pune peste acesta jumătate din caşcaval, apoi al doilea rând de cartofi şi termină cu restul de caşcaval. Lasa cam 20 min. Supraveghează sa nu se ardă. Căşcavalul îl tai ca nişte cercuri(felii), nu bucăţi, să acopere bine cartofii ca o foaie. Când le-am spus francezilor cum facem noi cartofii, s-au prăpădit de râs! Au spus că există tot felul de reţete numite „franţuzeşti”, de care francezii nu au habar.

Ingrediente Cartofi franţuzeşti(2 variante)

Varianta românească:

700 g de cartofi

brânză rasă(telemea

cascaval)

4 ouă fierte

3 ouă proaspete

300 g de smântână

50 g de unt

Puţin pesmet

Sare

Piper

Varianta franţuzească:

- 1 kg de cartofi

- 200 g de bacon

- 200 g ceapa tăiată

- 1 caşcaval bine făcut(când apeşi pe el să intre degetul)

- 2 linguri de ulei

- usturoi

sare

piper

Categorii