Ciorba cu mazare boabe si loboda, de post

Reteta culinara Ciorba cu mazare boabe si loboda, de post din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Ciorba cu mazare boabe si loboda, de post

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciorba cu mazare boabe si loboda, de post

 

Îmi plac mult borșurile sau ciorbele de legume, fără carne și cu multă lobodă. În fiecare an pun lobodă la punguțe, în congelator, dar o prefer pe cea proaspătă. De data asta m-am hotărât să fac o ciorbiță de post, cu mazăre boabe, din conservă, cu lobodă și alte legume din cămară, cum ar fi: ceapă, usturoi, morcovi, pătrunjel și cartofi. Ciorba poate fi acrită cu suc de roșii, moare de varză sau borș sau puteți să o lăsați așa, ca să aibă dulceața dată de legume. Eu am acrit-o cu moare (zeamă de la varza murată).    

500 g mazăre boabe, din conservă (sau proaspătă) 1-2 rădăcini de morcov 1-2 rădăcini de pătrunjel 1 bucată de țelină, mai mică (opțional) 1 ceapă mai mare 3-4 căței de usturoi 1 ardei iute la servit (opțional) 1-2 roșii proaspete sau pulpă de roșii, din conservă 1-2 cartofi, de preferință roz (opțional) 1 crenguță cimbru uscat sau proaspăt (opțional) 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat 1 legătură mărar proaspăt, tocat o mână de lobodă proaspătă sau conservată sare, după gust piper, după gust boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional) 3-4 linguri de ulei, pentru sotat legumele

Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile. Ceapa o tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele (sau îi dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință) iar țelina cubulețe mai mici. Tăiem roșiile și cartofii, cubulețe nu prea mari.

Sotăm ceapa și legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina) la foc iute, în uleiul încins în prealabil, după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele.

Într-o oală mare punem cca 4-5 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm crenguța de cimbru, legumele sotate și cartofii și lăsăm la fiert cam o oră. Verificăm înțepând cu o furculiță, dacă legumele sunt fierte, sau gustăm.

Observație: Dacă mazărea boabe este din conservă, o punem să stea în apă rece cam 30 minute, ca să tragă gustul de conservant. Mazărea o vom pune numai după ce au fiert cartofii și celelalte legume, ca să nu se zdrobească și lăsăm doar un clocot-două, ea fiind deja prefiartă. Dacă mazărea boabe este proaspătă, o vom pune la fiert, odată cu cartofii sau o vom fierbe separat.

Când legumele sunt fierte, punem loboda tocată mărunt și moarea de varză și mai lăsăm un clocot-două. Oprim focul și asezonăm cu condimente, după gust și punem și usturoiul pisat (sau tăiat feliuțe subțiri), pentru un plus de savoare. Tot acuma punem și verdeața de pătrunjel și/sau mărar, tocată mărunt. Punem capacul și lăsăm puțin ca să se amestece aromele!

Eu am servit ciorbița cu ardei iute și mămăliguță.

Poftă bună!

 

 

Ingrediente Ciorba cu mazare boabe si loboda, de post

500 g mazăre boabe, din conservă (sau proaspătă)

1-2 rădăcini de morcov

1-2 rădăcini de pătrunjel

1 bucată de țelină, mai mică (opțional)

1 ceapă mai mare

3-4 căței de usturoi

1 ardei iute la servit (opțional)

1-2 roșii proaspete sau pulpă de roșii, din conservă

1-2 cartofi, de preferință roz (opțional)

1 crenguță cimbru uscat sau proaspăt (opțional)

1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat

1 legătură mărar proaspăt, tocat

o mână de lobodă proaspătă sau conservată

sare, după gust

piper, după gust

boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional)

3-4 linguri de ulei, pentru sotat legumele

Categorii