Instructiuni de preparare
Ciorba cu zeama de varza acra cu carnati, cartofi si smantana
Ciorba cu zeama acra de varza este nelipsita in aceasta perioada de pe masa noastra. O prepar cu anumite variatiuni, schimband cartofii cu orez, sau folosind doar legume pentru ciorba. Este o ciorba care ajuta la digestie. Eu spun ca rivalizeaza cu succes din acest punct de vedere cu ciorba de burta.
2 l zeama de varza acra[moare]
1 kg varza murata
600 gr carnat de porc afumat [ eu am avut doua sortimente , unul mai picant si cu mai multa boia ]
500 gr pulpa porc
300 ml smantana
100 ml ulei
1 ceapa mare
1 felie telina
2 morcovi
4 cartofi
1 foie dafin
piper negru macinat
praz verde
sare-optional
Varza se taie marunt si se pune la fiert in moare. Legumele se curata si se maruntesc in functie de preferinte. Carnea de porc se taie cubulete. Asemenea si bucatile de carnati . Sotati legumele in ulei pana ceapa devine sticloasa . Adugati carnatii si carnea la sotat . Nu este necesar prea mult , doar pana carnatii imprumuta prin prajire gustul si aroma lor. Turnati peste acestea apa 1.5 l apa si fierbeti la foc domol pana cand legumele sunt patrunse . Acum se pun si cuburile de cartofi . Amestecati totul cu varza si moarea ce au fiert separta . Legumele raman tari daca sunt fierte in zeama de varza .Acesta este motivul pentru care moarea si varza acra trebuie fierte separat . Atentie la sare !!! Se gusta ciorba si se pune doar la sfarsit . Sare ar putea fi suficienta si in zeama de varza si in carnati . Dregeti ciorba cu smantana si presarati pe deasupra putin praz verde pentru prospetime . Serviti ciorba alaturi de ceap si ardei iuti . Pofta buna !!!