Instructiuni de preparare
Ciorba de gaina cu taitei de casa (zeama)
Ciorba de gaina cu taitei de casa, este cunoscuta in toate regiunile tari, dar mai ales in Bucovina, care este cunoscuta sub numele de "zama", fiind un deliciu, mai ales atunci cand e gatita cu gaina crescuta la curte. Nu cred ca exista persoana careia sa nu-i placa aceasta ciorba, fiind deosebit de gustoasa si sanatoasa, mai ales cand e pregatita cu taietei de casa. Taiteii ii puteti pregati din timp, sau chiar in aceeasi zi cand preparati ciorba, pentru ca nu va va lua prea mult timp. Eu i-am pregatit in aceeasi zi, fiind o cantitatea mica, doar pentru ciorba, adica dintr-un singur ou, doua linguri de ulei, sare si faina, cat sa obtinem un aluat maleabil. Mai intai vom pregati carnea, care este deja taiata bucati, o vom spala bine si o vom pune la fiert intr-o oala mai mare, la care am adaugat 3-4 l de apa. Pe parcursul fierberii vom indeparta spuma care se formeaza.Dupa vreo 15 minute vom da focul la o faza mai joasa si vom adauga cateva foi de dafin, boabe depiper, boabe de cardamom si o jumatate de ceapa care a fost taiata in patru si putina sare. Vom lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute sau o ora, pana cand se desprinde carnea de pe oase. Daca gaina a fost mai mare va trebui sa fiarba timp de o ora si jumatate. La mine gaina a fost mai mica si a fiert in mai putin de o ora. In timp ce fierbe carnea vom pregati legumele, pe care le vom spala si le vom taia cubulete nu prea mari. Morcovul care era mai mic l-am taiat rondele, pentru a da un aspect frumos ciorbei. Dupa ce a fiert carnea o vom scoate, o vom strecura, iar in zeama obtinuta vom pune legumele la foc in ordinea urmatoare: mai intai vom adauga cartofii, ceapa si radacinoasele(patrunjel, telina, morcov), vom lasa sa fiarba 5-7 gogosarul si rosiile, desigur toate taiate cubulete. Vom lasa totul sa fiarba la foc mediu, iar dupa 15-20 de minute vom adauga taietii si lasam focul la faza mica. Vom scoate carnea de pe oase si o vom adauga la ciorba, iar dupa 5minute vom adauga si borsul fierbinte. Daca simtim ca ciorba este prea densa putem sa mai adaugam putina apa fiarta. O vom lasa la foc pana fierb taiteii, si ne ocupam de verdeata. Toate verdeata dupa ce a fost spalata o vom toca marunt si o vom adauga in oala, desigur dupa ce au fiert taiteii. Vom asezona dupa gust, eu am adaugat si putin piper negru proaspat macinat, inafara de sare, am mai lasat sa dea cateva clocote si am inchis focul. Am acoperit oala pentru cateva minute pentru a patrunde aromele de la verdeata proaspata. Lasam putin din verdeata ca sa adaugam la servire. O vom servi calda, chiar fierbinte alaturi de un ardei iute...! A iesit un deliciu, asa ca va invit sa incercati! Va urez : Pofta Buna! Specific: Bucovina