Ciupercile Pleurotis Ostreatus sunt acum usor accsebile in comert in varianta de cultura . Ele se mai regasesc si si in natura sub denumirea de ,, pastrav de fag".
Pe langa gustul placut dulceag pleurotisul aduce si importante beneficii pentru sanatate : https://dieta.romedic.ro/aliment/ciuperci-pleurotus.
Cu ajutorul acestor gustoase ciuperci se obtine rapid o ciorba asemantoare cu cea de burta, cu deosebirea ca este mai usor digerabila si acceptata si de copii sau persoane la dieta .
500 gr ciuperci pleurotis
200 ml smantana grasa >30%
100 ml ulei vegetal
2 ardei iuti
2 morcovi
1 radacina patrunjel
1 ceapa
1 foaie dafin
5 catei usturoi
2-3 linguri otet de mere infuzat cu ardei iute
2-3 linguri zeama de la ardei marinati
2 linguri mustar iute
1/2 lingurita piper boabe -optional
piper negru macinat
sare
30%">
Morcovul, patrunjelul radacina si ceapa se curata , se spala si se taie in bucati mai mari . Bucatile de legume se maruntesc timp de 3-5 secunde cu ajutorul robotului de bucatarie . Legumele maruntite se soteaza usor in ulei . Sarati . Turnati deasupra 3l apa fierbinte . Aceasta va grabi si scurta timpul de preparare al ciorbei . Spalati ciupercile pleurotis si le puneti la scurs . Piciorusul ciupercilor este mai tare . Din aceasta cauza se feliaza pe cat posibil julienne -bastonase si se pune primul la fiert . Adugati frunza de dafin . Eu mai pun si piper boabe , imi place gustul delicat al boabelor dupa fierbere . Feliati palariutele ciupercilor , fasii , pe lungime . Acum se observa ca seamna foarte bine cu feliile de burta de vita . Introduceti la fiert restul ciupercilor . Tot acum puneti si usturoiul curatat si dat prin presa speciala . Nu este nevoie sa opariti ciupercile initial daca ele sunt curate . Aceasta operatiune se face cu ciupercile care sunt cu impuritati , culese de pe suport de iarba uscat , frunze sau paie . Alegeti ciuperci curate, cu culoare uniforma si deschisa , cat mai aproape de alb . Nu este o problema daca ciupercile pleurotis sunt usor gri . Exista diverse soiuri de pleurotis de la brun la rosiatic si roz . Opriti dupa 15 minute fierberea si diluati smantana amestecata cu mustar folosind zeama fierbinte . Se reintroduce mixul cu smantana in ciorba , turnaind usoer si amestecand . Acriti dupa gust cu otet d emere infuzat cu ardei iute , zeama acra de la ardei marinati sau otet simplu . Taiati in ciorba inainte de servire , ardei iuti si piparati . Daca aveti la masa copii sau persoane sensibila la mancare prea picanta , folositi cu atentie si minim, ardeii iuti si piperul . Gustati si sarati daca mai este nevoie . Pofta buna !!!!