Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Reteta culinara din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

 

Pentru acest preparat delicios m-am inspirat din Diana, de la Savori Urbane.

Pentru ciuperci sotate: 500 g ciuperci ciuperci albe 2 linguri ulei de masline 3 catei de usturoi sau 2 catei de usturoi verde sare piper Pentru sosul Mornay: 200 ml lapte 20 g unt cu min.82% grasime (pentru topire) 20 g faina 40 g brânză sau brânză tip Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Gouda, Tilsit etc. 30 g unt (pentru umplutura) sare piper nucsoara rasa (optional) 100 ml smantana pentru gatit cu min. 30% grăsime În plus: 100 g branza rasa pentru crusta gratinata

Spălați și scurgeți ciupercile într-o strecurătoare. Pe cele mari le tai in sferturi si pe cele mici in jumatati.

Se incinge 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare si se calesc ciupercile la foc mare pentru a lasa apa. Se condimenteaza cu sare si piper si se intoarce cu o spatula dintr-o parte in alta pana scade tot lichidul. Sosul Mornay folosit la gratinarea ciupercilor are la baza sos Bechamel. Este practic un sos alb în care se adaugă unt, smântână dulce și brânză rasă. Pe scurt: se topește untul, se adaugă făina și sarea și se amestecă bine. Se diluează treptat amestecul cu lapte și se amestecă energic, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Se fierbe (la foc mic) sosul alb cateva minute, amestecand continuu pentru a nu se lipi. La final se condimenteaza cu piper si putina nucsoara rasa (optional). Adăugați brânza rasă, untul suplimentar (rece) și smântâna dulce și amestecați bine.Puneți ciupercile sotate într-o formă rezistentă la căldură. Se zdrobesc cateii de usturoi si se intinde peste ciuperci. Nu este greșit dacă amesteci usturoiul direct în sos.

Turnați sosul Mornay peste ciuperci și nivelați-l cu o spatulă. Se adauga deasupra stratul de branza ras si se da vasul in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute, la 170°C (incalzire sus + jos + ventilatie) sau treapta de mijloc la cele pe gaz. O salata verde simpla sau o salata de rosii se potrivesc bine cu ciuperci coapte.

Ingrediente Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Pentru ciupercile sotate:

500 g ciuperci champignon albe

2 linguri ulei de măsline

3 căței de usturoi sau 2 fire usturoi verde

sare

piper

Pentru sosul Mornay:

200 ml lapte

20 g unt cu min.82% grăsime (pentru topit)

20 g făină

40 g cașcaval sau brânză tip Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Gouda, Tilsit etc

30 g unt (pentru completat)

sare

piper

nucșoară rasă (opțional)

100 ml smântână pentru gătit cu min. 30% grăsime

În plus:

100 g cașcaval ras pentru crusta gratinată

Categorii