Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Reteta culinara din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

Timp de preparare
60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare
Ciuperci gratinate cu branza si sos cremos de smantana

 

Pentru acest preparat delicios m-am inspirat de la Diana, de la Savori Urbane.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1608565182578-0'); });

 

INGREDIENTE
Pentru ciupercile sotate: 500 g ciuperci champignon albe 2 linguri ulei de măsline 3 căței de usturoi sau 2 fire usturoi verde sare piper Pentru sosul Mornay: 200 ml lapte 20 g unt cu min.82% grăsime (pentru topit) 20 g făină 40 g cașcaval sau brânză tip Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Gouda, Tilsit etc 30 g unt (pentru completat) sare piper nucșoară rasă (opțional) 100 ml smântână pentru gătit cu min. 30% grăsime În plus: 100 g cașcaval ras pentru crusta gratinată

Speli și scurgi ciupercile într-o strecurătoare. Cele mari le tai în sferturi, iar cele mici în jumătăți.

Pui la încins 2 linguri de ulei într-o tigaie largă și sotezi ciupercile la foc iute ca să-și lase apa. Le asezonezi cu sare și piper și le întorci cu spatula de pe o parte pe alta până când scade tot lichidul. Sosul Mornay folosit pentru gratinarea ciupercilor are ca și bază sosul Bechamel. Este practic un sos alb în care se adaugă unt, smântână dulce și brânzeturi rase. Pe scurt: topești untul, pui făina și sarea și amesteci bine. Diluezi treptat amestecul cu lapte și amesteci viguros ca să nu se formeze cocoloașe. Fierbi (la foc mic) sosul alb câteva minute amestecând constant ca să nu se prindă. La final îl asezonezi cu piper și un pic de nucșoară rasă (opțional). Adaugi brânzeturile rase, untul suplimentar (rece) și smântâna dulce și amesteci bine. Pui ciupercile sotate într-o formă termorezistentă. Zdrobești cățeii de usturoi și îi distribuii peste ciuperci. Nu este greșit dacă amesteci usturoiul direct în sos.

Torni sosul Mornay peste ciuperci și îl nivelezi cu spatula. Adaugi deasupra stratul de cașcaval ras și introduci vasul în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute, la 170° C (căldură sus+jos+ventilație) sau treapta medie la cele pe gaz. Lângă ciupercile la cuptor merg bine o salată verde simplă sau o salată de roșii.

Ingrediente

  • Pentru ciupercile sotate:
  • 500 g ciuperci champignon albe
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi sau 2 fire usturoi verde
  • sare
  • piper
  • Pentru sosul Mornay:
  • 200 ml lapte
  • 20 g unt cu min.82% grăsime (pentru topit)
  • 20 g făină
  • 40 g cașcaval sau brânză tip Gruyere, Emmentaler, Cheddar, Gouda, Tilsit etc
  • 30 g unt (pentru completat)
  • sare
  • piper
  • nucșoară rasă (opțional)
  • 100 ml smântână pentru gătit cu min. 30% grăsime
  • În plus:
  • 100 g cașcaval ras pentru crusta gratinată

Categorii

Retete similare