'Clătite' cu făină de hrișcă / Galettes bretonnes (fara gluten)
Clătite pufoase reţetă. Reteta culinara 'Clătite' cu făină de hrișcă / Galettes bretonnes (fara gluten) din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Franta. Cum sa faci 'Clătite' cu făină de hrișcă / Galettes bretonnes (fara gluten)
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare 'Clătite' cu făină de hrișcă / Galettes bretonnes (fara gluten)
Nu sunt clătite, in Bretania se numesc 'galette' caci sunt sarate si facute cu numai făină de hrișcă. Exista si clătite bretone dar sunt făcute cu un amestec de făină de grau si făină de hrișcă. Galetele sunt mai dificil de facut caci faina de hrisca este o faina fara gluten. https://www.blogulluicatalina.com/2020/09/clatite-cu-faina-de-hrisca-galettes.html
INGREDIENTE
Topiti untul demi sarat la microunde.Intr-un castron sau in bolul robotului puneti făina de hrișcă, oul si sarea.Amestecati bine si adaugati apa treptat amestecand .La sfarsit puneti untul topit si racit.Trebuie sa obtineti un aluat un pic mai gros decat cel pentru clatitele obisnuite.Lasati sa se odihneasca 2 ore la rece.
Dupa 2 ore am amestecat aluatul si am adaugat un pic de apa -50 ml.
Ungeti o tigaie cu unt si puneti-o la-ncalzit.
Puneti un polonic de aluat si miscati tigaia ca acesta sa se intinda pe tot fundul tigaii.Lasati sa se coaca si intoarceti-o cu grija (desprindeti marginile ei inainte).Coaceti pe cealalta parte si scoateti pe un platou.
Sunt mai fragile decat cele cu gluten. Prima am ratat-o, am pus prea mult unt si tigaia nu era incalzita suficient. Repetati si faceti toate clatitele.
Le umpleti apoi dupa dorinta. Va dau un exemplu. Puneti clatita facuta in tigaia unsa, puneti o felie de branza , spargeti un ou in mijloc adaugati sunca sau jambon si cascaval ras. Focul trebuie să fie scazut pentru ca oul să se gătească iar clătita să nu se ardă. Impaturiti marginile si cand oul este gatit si cascavalul topit este gata. Serviti !
Ingrediente 'Clătite' cu făină de hrișcă / Galettes bretonnes (fara gluten)
200 g de făină de hrișcă bio (de preferat macinata pe o moara traditionala cu pietre)
450 - 500 ml de apa
1 ou
sare
20 g de unt demi sarat
unt pentru gatit