Cozonac traditional de paste

Instructiuni de preparare Cozonac traditional de paste
Intr-un castron mai mare se cerne faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai afanata incalzesc laptele,dizolv zaharul cu putina apa si coaja de lamaie si vanilia(sirop).
O fac din drojdie si cateva linguri din laptele caldut (nu fierbinte)si o lingura din siropul de zahar presar cu putina faina si o las la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
Galbenusurile le frec cu sare, bat si albusurile spuma.
Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile si albusurile frecate de mama focului, Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasime care trebuie sa fie calduta pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata .
Ingrediente Cozonac traditional de paste
ALUAT:
1 kg faina
50 g drojdie
300g zahar
500ml lapte de 3,5% grasime - la nevoie mai adaug inca doua-trei linguri,
daca aluatul este prea vartos, pana devine maleabil
300ml grasimi
3 oua
2 oua pentru uns
1 lingurita rasa de sare
arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI:
nuca se amesteca cu lapte cald apoi se adauga albusuri batute spuma cu zahar,
rahat,
stafide,
fructe confiate.