Creier macelaresc

Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Creier macelaresc

Timp de preparare 30 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Creier macelaresc

 

  Un fel de mâncare ardelean cu specific de haiduc așa cum se consuma înainte.  În zilele noastre nu poți găsi un creier proaspăt decât dacă ai norocul să cunoști un măcelar bun.  Nu știu de ce îi spune „Creierul măcelarului” și de unde provine numele, deși numele este oarecum sugestiv.        

500 g creier proaspăt spălat și îndepărtat granulele 2 cepe tocate marunt jumatate cubulete de ardei gras rosii, verzi sau galbeni o rosie mare sau 2 mai mici doar partea tare fara miez tocat marunt 2 oua bine batute O lingura de lapte O jumătate de legătură de pătrunjel tocat mărunt Sare si piper dupa gust 2-3 linguri ulei O lingura de otet

Lăsăm creierul curățat de coji în apă, sare și oțet cel puțin o oră, apoi îl lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare.

Intr-o tigaie se adauga uleiul si cand s-a incalzit suficient , se prajesc bucatile de creier pe ambele parti pana devin aurii, se scot pe o farfurie separata.

Adăugați ceapa în uleiul rămas, dacă trebuie adăugată, adăugați încă o lingură de ulei.

Cand ceapa incepe sa se rumeneasca putin se adauga ardeiul gras, se lasa sa elibereze aroma de ardei (2-3 minute) apoi se adauga cubuletele de rosii. Se fierbe la foc mic.

Peste ouăle bătute se adaugă laptele, se amestecă, se adaugă piper și sare și se toarnă în tigaie.

Puteti adauga si patrunjel (eu l-am preferat la final)

Capacul cu un capac și pentru a reduce căldura la minim.

In 5-6 minute incercam pe marginea tavii daca se desprinde oul, apoi cu ajutorul unei farfurii intoarcem prajitura, si il adaugam incet pe cealalta parte nefacuta in tava, lasam sa se rumeneasca. timp de aproximativ 4-5 minute la foc mic .

Cu ajutorul farfurii in care iti vom servi creierul vom intoarce tava si va iesi o prajitura rosu si uniforma.

Dacă vi se pare mai elaborată tehnica de răsturnare, puteți sări peste acest pas.

Se adauga patrunjelul tocat marunt.

Se serveste cu salata dupa gust sau muraturi.

L-am servit cu salata de ridichi si ceapa verde.

Pofta mare!

Ingrediente Creier macelaresc

500 g creier proaspat spalat si inlaturat pelitele

2 cepe tocate marunt

o jumatate de ardei gras rosu,verde sau galben tocat cubulete

o rosie mare sau 2 mai mici numai partea tare fara miez tocate marunt

2 oua batute bine

O lingura lapte

O jumatate de legatura patrunjel tocat marunt

Sare si piper dupa gust

2-3 linguri ulei

O lingura otet

Categorii