Creier macilaresc

Reteta culinara Creier macilaresc din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Creier macilaresc

Timp de preparare 30 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Creier macilaresc

 

  Un fel de mâncare ardelean cu specific de haiduc așa cum se consuma înainte.   În zilele noastre nu poți găsi un creier proaspăt decât dacă ai norocul să cunoști un măcelar bun.   Nu știu de ce îi spune „Creierul măcelarului” și de unde provine numele, deși numele este oarecum sugestiv.   Sursa de inspiratie  www.acasalaromani.ro cu mici modificari la ingrediente si tehnica de gatit.        

500 g creier proaspăt spălat și îndepărtat granulele 2 cepe tocate marunt ardei gras tăiați pe jumătate o rosie mare sau 2 mai mici doar partea tare fara miez tocat marunt 2 oua bine batute O lingura de lapte O jumătate de legătură de pătrunjel tocat mărunt Sare si piper dupa gust 2-3 linguri ulei O lingura de otet

Lăsăm creierul curățat de coji în apă, sare și oțet cel puțin o oră, apoi îl lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare.

Intr-o tigaie se adauga uleiul si cand s-a incalzit suficient , se prajesc bucatile de creier pe ambele parti pana devin aurii, se scot pe o farfurie separata.

Adăugați ceapa în uleiul rămas, dacă trebuie adăugată, adăugați încă o lingură de ulei.

Cand ceapa incepe sa se rumeneasca putin se adauga ardeiul gras, se lasa sa elibereze aroma de ardei (2-3 minute) apoi se adauga cubuletele de rosii. Se fierbe la foc mic.

Peste ouăle bătute se adaugă laptele, se amestecă, se adaugă piper și sare și se toarnă în tigaie.

Puteti adauga si patrunjel (eu l-am preferat la final)

Capacul cu un capac și pentru a reduce căldura la minim.

In 5-6 minute incercam pe marginea tigaii daca se desprinde oul,apoi cu ajutorul primuli farfurii intoarcem turta, si o adaugam incet pe partea cealalta nefacuta in tigaie lasam sa rumeneasca cam 4-5 minute la foc mic .

Cu ajutorul platului in care v-om servi creierul raspurnam tigaia si va reiesi o turta rumena si uniforma.

Daca vi se pare mai elaborata tehnica rasturnarii,puteti sari peste acest pas.

Se adauga patrunjelul proaspat tocat marunt.

Se serveste cu salata dupa plac sau muraturi .

Eu am servit cu salata de ridichi si ceapa verde .

Pofta mare!

Ingrediente Creier macilaresc

500 g creier proaspat spalat si inlaturat pelitele

2 cepe tocate marunt

o jumatate de ardei gras tocat cubulete

o rosie mare sau 2 mai mici numai partea tare fara miez tocate marunt

2 oua batute bine

O lingura lapte

O jumatate de legatura patrunjel tocat marunt

Sare si piper dupa gust

2-3 linguri ulei

O lingura otet

Categorii