Curcan umplut, la cuptor cu lemne

Timp de preparare 4 ore si 15 minute

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Curcan umplut, la cuptor cu lemne

Preparare: Intr-un vas mare (in care sa incapa curcanul) am pregatit marinata din toate ingredientele de mai sus si am lasat curcanul acolo pentru 3 zile, intorcandu-l din cand in cand sa se marineze bine. Am pregatit umplutura cam asa: am calit ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoare, iar cand a devenit sticloasa am adaugat maruntaiele de curcan (adica ficatul, pipota si inima). Dupa vreo 5 minute, am adaugat buretii, orezul si o cana de apa si am lasat la fiert cam 15-20 minute. Cand s-a racit am adaugat si maslinele si am condimentat dupa gust. Am scos curcanul din marinata, l-am intepat din loc in loc si am bagat cate un catel de usturoi. Am umplut apoi curcanul, i-am pus lamaia drept "dop", i-am legat picioarele cu sfoara (sa nu se desfaca) si l-am asezat in vasul (in care am pus si aproximativ jumatate din zeama in care a stat curcanelul la murat) pentru cuptor.La cuptorul cu lemne, focul a ars vreo 3 ore inainte de a baga curcanul, pentru a fi destul de fierbinte sa se prajeasca mastodontul.Am acoperit curcanul cu un strat dublu de hartie de copt si l-am bagat la cuptor. Cam asa arata dupa vreo 3 ore....Dupa aproximativ 3 ore am scos hartia si am mai lasat curcanul la cuptor inca 1 ora jumatate , stropind din cand in cand cu zeama din vas. A

Ingrediente Curcan umplut, la cuptor cu lemne

1 curcan (de 7 kg a fost al meu

de curte)

pentru marinata:

apa (vreo 3 litri)

vin alb (1,5 litri)

un pumn de sare grunjoasa

vreo 4 frunze de dafin

boabe de piper

boabe de coriandru

boabe de mustar

1 crenguta de cimbru

tarhon uscat

rozmarin uscat

50 ml ulei

pentru umplutura:

1 lamaie

200 gr orez

2 morcovi

4 cepe

1 capatana usturoi

ficat

pipota

inima de la curcan

100 gr masline feliate

100 gr bureti

1 legatura patrunjel verde

sare

piper.

Categorii