Desert Baba cu rom

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert Baba cu rom

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert Baba cu rom

 

Retete festive de iarna Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.  

 

INGREDIENTE
Blat: 500 gr faina 150 gr zahar 2 oua intregi 2 galbenusuri 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata 300 ml lapte 100 gr unt+ pentru uns formele 3 linguri rom 1 lingurita coaja rasa de portocale vanilie un praf de sare 150 gr stafide Sirop: 700 ml apa 300 gr zaghar 2 linguri rom Frisca Fructe proaspete

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.

Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.

Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.

Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.

Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.

Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.

Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.

Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.

Ingrediente Desert Baba cu rom

Blat: 500 gr faina 150 gr zahar 2 oua intregi 2 galbenusuri 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata 300 ml lapte 100 gr unt+ pentru uns formele 3 linguri rom 1 lingurita coaja rasa de portocale vanilie un praf de sare 150 gr stafide Sirop: 700 ml apa 300 gr zaghar 2 linguri rom Frisca Fructe proaspete

500 gr faina

150 gr zahar

2 oua intregi

2 galbenusuri

20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata

300 ml lapte

100 gr unt+ pentru uns formele

3 linguri rom

1 lingurita coaja rasa de portocale

vanilie

un praf de sare

150 gr stafide

700 ml apa

300 gr zaghar

2 linguri rom

Categorii