Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

 

Sunt bune si calendarele la ceva! :D De ce zic asta? Pentru aceasta reteta m-am inspirat de pe un calendar, calendarul de la Gyermelyi in care sunt retete fel si fel in fiecare luna. Asta insa mi-a atras cel mai mult atentia asa ca am si executat-o, cu unele mici modificari dar a iesit un deliciu.

 

INGREDIENTE

Pt. blat:

700 g faina alba 2 oua 50 g unt moale 15 g drojdie proaspata 50 g zahar 300-400 ml lapte 1/2 lgt sare coaja de lamaie rasa

Pt. umplutura:

100 g unt la temperatura camerei 200 g nuca macinata 100 g zahar 1 lg scortisoara 1 ou pt uns

Pt. insiropat:

250 ml lapte 60 g zahar 1 lgt coaja rasa de lamaie

Pt. sosul de vanilie:

2 galbenusuri 100 g zahar 500 ml lapte 1 plic zahar vanilat 20 g amidon

Aluatul: In bolul mixerului se pune faina, sarea, ouale batute si coaja de lamaie. Separat se incalzesc 100 ml lapte in care se pune 1 lgt zahar si 2 lg faina. Se adauga drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la crescut. Se toarna maiaua peste faina si se porneste mixerul la viteza mica. Restul de lapte si zahar se incalzesc usor si se amesteca pentru a se dizolva zaharul apoi se toarna incet peste faina. Se mareste viteza, se adauga si untul si se lasa in jur de 5 minute. Cand este gata, se acopera bolul cu folie alimebntara si se pune la loc calduros pentru a-si mari volumul.

Umplutura: Nuca macinata se amesteca cu zaharul si scortisoara. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei.

Dupa ce a dospit, se imparte aluatul in doua. Se ia o bucata si se intinde pe masa infainata in forma dreptunghiulara. Se unge foaia cu jumatate din cantitatea de unt. Se presara deasupra nuca. Se ruleaza cat mai strans pe lungime apoi se taie in felii de cca 2 cm latime. La fel se procedeaza si cu restul de aluat.

Se asaza rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, la distanta intre ele. Se acopera si se lasa 20 de minute sa creasca. Dupa ce au trecut cele 20 de minute, se ung rulourile cu oul batut si se dau la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 de minute.

Intre timp se prepara siropul: Laptele se incalzeste cu zaharul si coaja de lamaie.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, se scoate tava din cuptor si se insiropeaza. Se toarna peste rulouri laptele fierbinte. Se da tava din nou la cuptor pentru inca 10 minute. Se scoate apoi din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sosul de vanilie: Se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca bine cu amidonul si putin lapte rece. Cand incepe sa fiarba laptele, se toarna crema de galbenusuri, amestecand continuu cu un tel. Cand sosul incepe sa se ingroase usor, se stinge focul si se mai amesteca pentru a nu face crusta.

Se serveste cuibul de viespi alaturi de sosul de vanilie caldut, cu fructe alaturi. Un deliciu.

Pofta buna!

Ingrediente Desert cuib de viespi cu nuca si sos de vanilie

700 g faina alba

2 oua

50 g unt moale

15 g drojdie proaspata

50 g zahar

300-400 ml lapte

1/2 lgt sare

coaja de lamaie rasa

100 g unt la temperatura camerei

200 g nuca macinata

100 g zahar

1 lg scortisoara

1 ou pt uns

250 ml lapte

60 g zahar

1 lgt coaja rasa de lamaie

2 galbenusuri

100 g zahar

500 ml lapte

1 plic zahar vanilat

20 g amidon

Categorii